Zupa kalafiorowa inaczej

Zupa kalafiorowa inaczej

Składniki na 3 porcje:
2 skrzydełka
spora pietruszka
2 średnie marchewki
zielona część pora
kawałek selera
1/2 pęczka koperku
1/2 małego kalafiora
1/4 warzywnej kostki domowej roboty – jeśli nie posiadasz, to pomiń ten składnik
2 łyżki sosu sojowego
kilka gałązek świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego
2 listki laurowe
2 angielskie zioła

Przygotowanie:
Skrzydełka zalej 0,5 l wody i zagotuj.
W tym czasie umyj pora, obierz marchewki, pietruszkę i selera.
Przygotowane warzywa dodaj do garnka.
Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj, aż mięso i warzywa zmiękną i wyjmij je na talerz.
Kalafiora zetrzyj na dużych oczkach tarki do warzyw.
Umyty i osuszony koperek posiekaj.
Trochę odłóż do posypanie zupy na talerzu.
Oberwij listki z gałązek tymianku.
Obierz mięso ze skrzydełek.
Jedną z marchewek pokrój w plasterki.
Dodaj do bulionu kalafiora, plastry marchewki, obrane mięso, sos sojowy oraz tymianek i koperek.
Gotuj, aż kalafior zmięknie.
Rozlewaj na talerze i posyp dodatkowo koperkiem. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *