Zupa jogurtowa z miętą

Zupa jogurtowa z miętą, danie kuchni tureckiej

Zupa jogurtowa z miętą, danie kuchni tureckiej

Zupa jogurtowa z miętą, danie kuchni tureckiej

Przygotowując tę zupę korzystałam z przepisu z książki: Kuchnia świata, kulinarna podróż dookoła świata.

Składniki dla 2 osób:
0,5 l bulionu mięsnego lub warzywnego
3 łyżki suchego ryżu basmati
10 świeżych listków mięty
0,5 łyżeczki masła
żółtko świeżego jajka
140 – 150 ml jogurtu naturalnego (mały kubek)
mielona papryka
sól
pieprz

Przygotowanie:
Miętę umyj, lekko osusz i posiekaj dość drobno.
Bulion wlej do garnka i zagotuj.
Ryż przełóż na sito i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w rosole w czasie podanym
na opakowaniu.
Jogurt przełóż do miseczki, wbij do niego żółtko i dokładnie razem wymieszaj na jednolitą masę.
Cały czas mieszając bulion wlewaj powoli jogurt. 
Zdejmij z ognia i przestudź.
Na patelni rozpuść masło i wrzuć miętę, zamieszaj i dodaj zawartość patelni do zupy. 
Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką.
Zupę można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego :). 

Zupa jogurtowa z miętą
Zupa jogurtowa z miętą

Kuchnia turecka

Kuchnia turecka jest bardzo ciekawa i bogata, a to za sprawą swojego położenia geograficznego na styku Afryki, Azji i Europy. Nie ona jednak zbyt skomplikowana. Jada się tu dużo warzyw, mięsa i nabiału. Z mies najbardziej popularna jest jagnięcina, baranina i drób, zdecydowanie rzadziej wołowinę, natomiast ze względów religijnych nie jada się wieprzowiny. Ryby i owoce morza najczęściej można zjeść na wybrzeżach kraju. Potrawy najczęściej się piecze, smaży lub dusi, a mięsem mielonym faszeruje warzywa lub zużywa do przygotowania pysznych gołąbków zawijanych w liście winogron. Najbardziej popularnym daniem narodowym (mam wrażenie, że wkrótce stanie się też naszym daniem narodowym) jest kebab pieczony na pionowym ruszcie lub w formie szaszłyków. Natomiast najczęściej podawanym napojem mlecznym jest ajran, czyli słony jogurt, który bardzo lubimy i często pijemy, zarówno zrobiony przez nas jak i ten, który można kupić w sklepie. Bardzo dużo pija się w Turcji herbaty. Listki herbaciane zalewa się niewielką ilością gorącej wody i parzy około 10 minut, stawiając czajniczek na małym ogniu lub na parze. 

2 thoughts on “Zupa jogurtowa z miętą, danie kuchni tureckiej”

  1. Uwielbiam kuchnię turecką .Zupa jogurtowa ,,yoğurt çorbası „jest przepyszna ,lekka i syta .Bardzo polecam .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *