Zupa jarzynowa z brukselką i jasiem

Zupa jarzynowa z brukselką i jasiem

Zupa jarzynowa z brukselką i jasiem

Zupa jarzynowa z brukselką i jasiem

Składniki na 4 talerze:
2 skrzydełka z kurczaka
marchewka, taka średniej wielkości
kawałek pietruszki
kawałek selera
spory kawałek pora
15 brukselek
czerwona papryka
30 fasolek typu jaś, może być też biała fasolka z puszki
4 łyżki śmietany 30%
kostka warzywna
kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Fasolę jaś namocz na noc. Następnego dnia ugotuj w osolonej wodzie.
Skrzydełka zalej litrem wody i zagotuj.
Marchew, seler i pietruszkę obierz i dodaj do garnka razem z kostką rosołową.
Pora oczyść pokrój w krążki i dorzuć do garnka.
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści.
Większe główki pokrój w ćwiartki, a mniejsze na połówki.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie dorzuć pokrojoną w cienkie paseczki paprykę oraz brukselkę.
Gotuj bez pokrywki około 10 – 15 minut, brukselka ma być chrupiąca (jeśli będziesz dłużej gotować brukselka zgorzknieje, nie dawaj tez pokrywki na garnek ).
Dodaj do zupy fasolę jaś lub z puszki (ja dałam jasia, ponieważ gotowałam go do innej potrawy).
Wlej śmietanę. Serwuj gorącą obficie posypaną kolorowym pieprzem. Smacznego :).

Zupa jarzynowa z brukselką i jasiem
Zupa jarzynowa z brukselką i jasiem

Zobacz również przepis na lekko pikantną zupę jarzynową:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-jarzynowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *