Zupa jarzynowa-2 z brukselką i fasolką szparagową

Zupa jarzynowa-2 z brukselką i fasolką szparagową

Zupa jarzynowa-2 z brukselką i fasolką szparagową

Zupa jarzynowa-2 z brukselką i fasolką szparagową

Składniki dla 4 osób:
mała porcja rosołowa z drobiu
dwie marchewki
spora pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
100 g zielonej fasolki szparagowej
8 brukselek
1/2 małej czerwonej papryki
po kilka gałązek świeżych ziół – u nas tymianek, oregano, natka pietruszki lub po 1/2 łyżeczce suszonych
1/2 łyżeczki „jarzynki”
2 łyżki jasnego sosu sojowego
6 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka maggi w płynie
2 łyżki śmietany 30 %
pieprz, płatki chili do podania na stół.

Przygotowanie:

Do garnka włóż porcję rosołową zalej litrem wody i zagotuj.
W tym czasie obierz marchewki, pietruszkę i seler.
Pora dokładnie oczyść.
Marchewki i pietruszkę możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Dodaj przygotowane warzywa do garnka.
Zioła zwiąż nitką bawełnianą i dodaj do wywaru.
Paprykę pokrój w kostkę.
Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i pokrój na ćwiartki.
Fasolkom poodcinaj końcówki i pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj do wywaru przyprawy.
Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjmij je z zupy.
Do wywaru wrzuć brukselkę, fasolkę szparagową i paprykę.
Gotuj około 10 – 15 minut, ale sprawdzaj co chwilę, czy już warzywa są chrupkie.
Teraz już nie przykrywaj zupy.
Czas gotowania w dużej mierze zależy od tego, czy warzywa są młode, dlatego musisz przypilnować.
Warzywa mają być ugotowane al dente.
Zachowają więcej witamin i będą smaczniejsze.
Brukselka, jeśli będzie się gotować za długo, zgorzknieje.
Możesz obrać mięso od kości.
Jedną marchew pokrój w plastry.
Kawałek selera i kawałek pietruszki pokrój w małą kostkę.
Dodaj do zupy mięso i warzywa z wywaru.
Zabiel zupę śmietaną i podawaj.
Na talerzu przypraw świeżo zmielonym pieprzem lub świeżo zmielonymi płatkami chili.
Smacznego :).

Zupa jarzynowa-2 z brukselką i fasolką szparagową
Zupa jarzynowa-2 z brukselką i fasolką szparagową

Brukselka

Dzisiaj po raz kolejny przekonaliśmy się, że brukselka jest pyszna, tylko trzeba się trzymać kilku zasad. Nawet Zbyszek, który nie przepadał za tym warzywem stwierdził, że smakuje pysznie :).

Zobacz także przepis na inną, lekko pikantną zupę jarzynową:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-jarzynowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *