Zupa grzybowa

Zupa grzybowa z suszonymi maślakami i podgrzybkami

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Składniki dla 2 osób:
0,75 litra rosołu, bądź bulionu warzywnego
mała garść suszonych grzybów leśnych
kawałek marchewki
kawałek pietruszki
natka pietruszki
pól średniej cebuli
masło klarowane
sól, pieprz
2 łyżeczki śmietany 30%

Przygotowanie:
Grzyby wypłucz pod bieżącą wodą i mocz przez 3-4 godziny. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Teraz dodaj grzyby i smaż około 5 minut. Dodaj bulion. Marchewkę i korzeń pietruszki umyj, obierz i pokrój w zgrabne słupki, wrzuć do gotującego się bulionu. Gotuj razem około 20 minut. Rozlej na talerze, Dodaj po łyżeczce śmietany, dopraw solą i pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego:)

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Grzyby w kuchni polskiej odgrywają dużą rolę, nadają wspaniały smak i cudowny aromat każdej potrawie. Podczas sezonu grzybowego w lasach można spotkać wielu miłośników tego przysmaku. Będąc w sierpniu na Warmii kilka razy byłam na grzybach razem z Anią, która świetnie zna gatunki grzybów i tylko dlatego odważyłam się na zbieranie ich. Po jednym z większych zbiorów postanowiłyśmy je od razu wysuszyć w piekarniku. Piekarnik nastawiłyśmy na 50 stopni, drzwiczki lekko uchylone. Ania poszła z dziewczynkami do pokoju na górze, a ja na dworze czyściłam pozostałe grzyby. Po skończonej pracy moje ręce wyglądały… jak po obieraniu grzybów ( nie miałam rękawiczek, no bo na wakacje takich rzeczy się nie bierze, chociaż następnym razem kto wie:)), poszłam więc do łazienki. Ale nie doszłam, ponieważ okazało się, że piekarnik jest zepsuty i w dymie nie widziałam nawet klamki do drzwi łazienki. Zaczęło się wielkie wietrzenie. Gdy wrócili nasi panowie, w domu było tyle much, że Zbyszek do wieczora latał z packą po domu:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *