Zupa grzybowa z bekonem

Zupa grzybowa z bekonem

Zupa grzybowa z bekonem

Składniki na 4 małe porcje:
2 plastry bekonu
7-8 średnie grzybów suszonych otworzyć (u mnie podgrzybki)
średniej wielkości marchewka
10 cm pora otworzyć (biała część)
centymetrowej grubości plaster selera
2 suszone owoce jałowca
mała gałązka rozmarynu
2/3 litra bulionu otworzyć (u mnie drobiowy)
3 łyżki śmietany 30%
łyżka masła klarowanego
biały pieprz
natka pietruszki
ulubiony makaron

Przygotowanie:
Grzybki mocz przez około 3 godziny.
Bekon pokrój w krótkie paseczki.
Pora przekrój na pół i pokrój w półplasterki.
Posiekaj nóżki grzybów, a kapelusze pokrój w paseczki (wodę z moczenia grzybów pozostaw).
Marchew i seler obierz.
Marchewkę pokrój w plasterki, a selera w niewielką kostkę.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej masło i wrzuć bekon, grzyby, por, seler i marchew.
Smaż około 10 minut często mieszając.
Zalej wodą z moczenia grzybów (przelewaj ostrożnie, ponieważ na dnie pozostały zanieczyszczenia z grzybów) oraz bulionem.
Dodaj suszone owoce jałowca.
Rozmaryn i natkę pietruszki umyj.
Oberwij listki z natki i drobno je posiekaj.
Igiełki rozmarynu również posiekaj, a następnie dodaj do zupy.
Gotuj około 15 minut.
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu lub zrób własny.
Zupę dopraw  świeżo zmielonym pieprzem i dodaj śmietanę.
Posyp natką pietruszki.
Całość wymieszaj.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Zupa grzybowa z bekonem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *