Zupa gołąbkowa z filetem z kurczaka

Zupa gołąbkowa z filetem z kurczaka

Zupa gołąbkowa z filetem z kurczaka

Składniki dla 2 osób:
0,5 l bulionu, u nas niedzielny rosół (możesz dać więcej jeśli chcesz mieć duże porcje zupy)
0,5 pojedynczego filetu z kurczaka
mała marchewka
1-2 łyżki suchego ryżu do risotto, jeśli chcesz żeby zupa była gęściejsza dodaj 2 łyżki
1/2 sporej cebuli
1/4 małej główki kapusty włoskiej
masło klarowane
łyżeczka papryki wędzonej
0,5 lub łyżeczka papryki ostrej, zależy od indywidualnych preferencji
sól himalajska i pieprz do smaku
kopiasta łyżeczka koncentratu pomidorowego
kopiasta łyżka lutenicy lub ajwaru
kilka dużych liści świeżej bazylii + do dekoracji

Przygotowanie:
Fileta posiekaj (jeśli robisz większą porcję zupy, to możesz zemleć maszynką do mięsa, ja wolałam posiekać).
Kapustę obierz z wierzchnich liści i posiekaj dość drobno.
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki
Cebulę obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej masło klarowane (może też być olej), wrzuć cebulę i zeszklij ją.
Dodaj posiekane lub zmielone mięso i smaż razem często mieszając.
W międzyczasie zagotuj bulion i wrzuć kapustę oraz ryż ale tylko wtedy jeśli zupę chcesz podać zaraz po przygotowaniu i robisz ją na jeden dzień. W przeciwnym razie ryż ugotuj oddzielnie i dodaj do zupy bezpośrednio prze podaniem.
Do miękkiego już mięsa dodaj marchewkę i papryki oraz przypraw solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaj i smaż do momentu, aż marchewka zmięknie.
Dodaj przecier i lutenicę (ajwar).
Smaż jeszcze chwilkę i przełóż do bulionu.
Gotuj razem jeszcze 3-4 minuty i podawaj udekorowaną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego :).

Zupa gołąbkowa
Zupa gołąbkowa

Zobacz również przepis na zupę pomidorową przygotowaną inaczej:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-pomidorowa-z-nutka-imbiru/

Zupki

Myślę, że nie trzeba być nawet wielkim fanem gołąbków, by ta zupka smakowała. Jest bardzo dobra i sycąca. Po zjedzeniu talerza takiej zupy na pewno nie wstaniemy głodni od stołu. Oczywiście można użyć zamiast kurczaka wołowiny, indyka, czy też wieprzowiny. Ja zrobiłam z kurczakiem, ponieważ gdzie się da, to staram się zawsze troszkę obniżyć kaloryczność 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *