Zupa fasolowa z Toskanii

Zupa fasolowa z Toskanii

Składniki dla 2 osób:
1/2 szklanki suchej, drobnej, białej fasoli
2 łodygi selera naciowego
strączek papryki peperoni
mała marchewka
5 centymetrów białej części pora
mała cebula
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
kilka gałązek tymianku
0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
2 małe kromki białego pieczywa
parmezan
oliwa

Przygotowanie:
Fasolę przełóż do miski, zalej wodą i mocz najlepiej przez noc, ale nie dłużej niż 12 godzin (po tym czasie rozpocznie się proces fermentacji).
Obierz cebulę i czosnek i posiekaj.
Marchew oskrob i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
Łodygi selera i pora oczyść, umyj i pokrój w plasterki lub kostkę.
Peperoni pozbaw pestek i posiekaj.
Zioła umyj i oderwij listki z tymianku i igiełki z rozmarynu.
Parmezan zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
Do bulionu wrzuć fasolę, rozmaryn i gotuj do miękkości fasoli.
Rozgrzej w rondlu o grubym dnie oliwę i wrzuć cebulę, peperoni, czosnek, marchew, seler i por.
Przesmażaj często mieszając, aż warzywa zmiękną.
Przełóż do garnka z bulionem, dodaj listki tymianku i gotuj razem chwilę.
Połowę zupy przełóż do kielicha blendera, lekko przestudź i zmiksuj.
Wlej ponownie do garnka.
Pieczywo skrop oliwą i przesmaż na suchej patelni na złoty kolor.
Przełóż na głęboki talerz, posyp parmezanem i zalej gorącą zupą. Smacznego :).

Zupa fasolowa z Toskanii

Piotr Adamczewski napisał: „Toskania, to region szczególny – z jednej strony zupełnie odmienny, a zarazem klasycznie włoski. I jak podstawę literackiego języka włoskiego stanowi toskański, tak też sztuka kulinarna obszaru na styku Ligurii, Emilii-Romanii, Piemontu, Umbrii i Lazio tworzy niejako bazę dla całej włoskiej gastronomii”. Jakże zazdroszczę Panu Adamczewskiemu jego wspaniałych wypraw kulinarnych do tego kraju. Może jak już będę na emeryturze i mnie uda się jeszcze bardziej zbliżyć do jakże uwielbianej kuchni włoskiej poprzez wypady do różnych regionów w tym pięknym kraju :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *