Zupa fasolowa z pomidorami szynką

Zupa fasolowa z pomidorami szynką

Zupa fasolowa z pomidorami szynką

Składniki dla 3 osób:
puszka białej fasoli 240 g po odsączeniu
200 g obranych, krojonych pomidorów z puszki
0,5 litra bulionu warzywnego (przepis podam niżej)
gałązka rozmarynu
spory ziemniak
5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej
masło klarowane
2 kopiaste łyżki lutenicy lub ajwaru
kleks śmietany – opcjonalnie
pieprz do smaku
sól do smaku

Przygotowanie:
Fasolę przełóż na sito i starannie wypłucz pod bieżącą wodą.
1/3 przełóż do miseczki i niezbyt dokładnie rozgniataj widelcem.
Ziemniaka obierz i pokrój w średnią kostkę.
Do gotującego się bulionu dodaj ziemniaka.
Gdy ziemniak zmięknie dorzuć rozgniecioną fasolę oraz gałązkę oregano.
Gotuj 5 minut i dodaj pomidory oraz lutenicę lub ajwar.
Po 10 minutach wrzuć pozostałą cebulę.
W międzyczasie plastry szynki przekrój na pół w szerz i potnij na dość wąskie paski.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła i przesmażaj szynkę często mieszając do momentu, aż stanie się chrupiąca.
Gotową zupę rozlej na talerze, posyp szynkę i dodaj łyżkę śmietany. Smacznego :).

Zupa fasolowa z pomidorami
Zupa fasolowa z pomidorami

Pyszny bulion warzywny z suszonymi grzybami

Składniki:
3 średniej wielkości marchewki
3 średniej wielkości pietruszki
1/2 dużego selera korzeniowego
łodyga selera naciowego
średnia cebula
por
3-4 suszone grzyby
3 żabki czosnku w łupinach
5-6 gałązek świeżego lubczyku lub łyżeczka suszonego
3 łyżki sosu sojowego
4 liście laurowe świeże lub suszone
10 ziaren czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki soli, najlepiej ziołowej
4 ziarna ziela angielskiego
łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:
Do sporego garnka wlej 1,5 l wody.
Marchewki, pietruszki, seler korzeniowy i naciowy obierz i wrzuć do wody.
Pora oczyść i dodaj do gara.
Cebulę opal nad gazem i dorzuć do pozostałych warzyw, dodaj również grzyby i czosnek (nie obieraj go).
Gdy woda z warzywami się zagotuje dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela oraz olej.
Gotuj na bardzo małym ogniu przez 3 godziny.
Dodaj liście lubczyku (jeśli używasz suszonego, to dodaj godzinę wcześniej).
Gotuj jeszcze 15 minut i dopraw sosem sojowym i w razie potrzeby solą.
Gotowy bulion przecedź przez sito. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *