Zupa dahl

Zupa dahl z zieloną soczewicą – danie kuchni indyjskiej

Zupa dahl z zieloną soczewicą – danie kuchni indyjskiej

Zupa dahl z zieloną soczewicą – danie kuchni indyjskiej

Składniki dla 2 osób:
70 g zielonej soczewicy
1/2 łyżeczki kurkumy
papryka chili
2 ząbki czosnku
średnia cebula
olej do smażenia
1/2 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
łyżeczka startego świeżego imbiru
średni pomidor
spora szczypta kminku mielonego
spora szczypta kminu rzymskiego
spora szczypta cynamonu mielonego
mała szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
3 goździki
ziarenko zielonego kardamonu
Kminek, kumin, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon można zastąpić łyżeczką mieszanki garam masala.
natka pietruszki lub świeża kolendra

Przygotowanie:
Papryczkę chili umyj, przekrój na pół, wyczyść z pestek i drobno pokrój.
Do rondla wlej 1/2 l wody, wrzuć opłukaną soczewicę, papryczkę chili oraz kurkumę, sól i pieprz.
Gotuj do miękkości soczewicy, czyli około 30 – 40 minut, musisz kontrolować, żeby soczewica się rozpadła. Natomiast jeśli chcesz przygotować tę zupę z czerwonej soczewicy, to uważaj ponieważ gotuje się znacznie szybciej i łatwo ją rozgotować.
Pomidora sparz, obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Dodaj do zupy.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć kminek, kumin, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon lub przyprawę garam masala.
Gdy poczujesz zapach przypraw dodaj na patelnię cebulę i czosnek.
Zeszklij często mieszając i przełóż zawartość patelni do zupy.
Pogotuj jeszcze razem 5 minut.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj posiekaną natkę lub kolendrę. Smacznego :).

Zupa dahl
Zupa dahl

Kolendra

Jest to zupa dla tych, którzy lubią aromatyczną kuchnię hinduską. Ja uczyłam się tej kuchni kilka lat temu. Jeden z jej elementów ciągle nie zyskuje mojej aprobaty, a konkretnie chodzi o bardzo popularną już w naszym kraju świeżą kolendrę. Nie smakuje mi i pomimo wielu prób nie zdołałam się do niej przekonać. I obawiam się, że tak już zostanie. Owszem jeśli jest jej mało w jakiejś potrawie, to strawię, ale w większej ilości nie jestem w stanie.

Zobacz również przepis na inną zupę z zieloną soczewicą:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-z-zielona-soczewica/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *