Zupa chrzanowa z kiełbasą i ziemniakami

Zupa chrzanowa z kiełbasą i ziemniakami

Składniki dla 2 osób:
0,5 bulionu warzywnego lub mięsnego
100 g kiełbasy typu śląska
średnia szalotka, ewentualnie cebula czosnkowa
jedno jajko ugotowane na twardo
2 ząbki czosnku
łyżka lub dwie świeżo startego chrzanu – zależy od indywidualnych preferencji, u nas oczywiście 2 łyżki, możesz też użyć chrzanu ze słoika, tylko pamiętaj, żeby to był chrzan dobrej jakości, bo często można kupić gorzki, który zepsuje smak zupy
2 średniej wielkości ziemniaki
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
50 ml śmietany 18%
sok z cytryny – łyżka
pieprz czarny
olej – opcjonalnie

Przygotowanie:
Kiełbasę pokrój w cienkie plasterki.
Cebulę obierz i pokrój w półplastry.
Wrzuć kiełbasę i cebulę do garnka i przesmażaj na małym ogniu.
Jeśli masz chudą kiełbasę, to dodaj trochę oleju roślinnego.
Ziemniaki obierz i pokrój w małą, zgrabną kostkę.
Dodaj do przesmażonej cebuli i ziemniaków i smaż razem 5 minut cały czas mieszając.
Zalej bulionem i gotuj do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
Chrzan obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki.
Szczypior umyj i posiekaj.
Czosnek obierz i wraz z chrzanem dodaj do zupy.
Śmietanę przełóż do kubka, dodaj kilka łyżek gorącej zupy i starannie wymieszaj.
Cienkim strumieniem wlewaj do zupy.
Jajko obierz, posiekaj i posyp zupę szczypiorem i jajkiem.

Dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny. Smacznego :). 

Zupa chrzanowa z kiełbasą
Zupa chrzanowa z kiełbasą

Chrzan

Chrzan niektórym kojarzy się głównie ze świętami wielkanocnymi. U nas jest zawsze, no przynajmniej taki w słoiku. Właściwości zdrowotne chrzanu są ogromne i warto pamiętając o tym szukać jak najwięcej zastosowań dla tego korzenia. Dość popularny jest na przykład sos chrzanowy, który można zamiennie przygotowywać z majonezowym, musztardowym, czy też jogurtowym. Będzie się doskonale komponował z wieloma daniami mięsnymi, jajecznymi i warzywnymi. No i pamiętajmy o pysznej ćwikle, która urozmaica i dodaje smaku naszym kanapkom jak również świetnie się sprawdza jako dodatek do drugiego dania. Zupę chrzanową robimy dość często, ponieważ ma charakter i jest pyszna, ta dzisiejsza jest dość sycąca dlatego nie będziemy już robić drugiego dania. Miłego dnia :). 

Zobacz również przepis na inną zupę chrzanową:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-chrzanowa-na-bulionie-drobiowym/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *