Zupa chrzanowa na bulionie drobiowym

Zupa chrzanowa na bulionie drobiowym

Zupa chrzanowa na bulionie drobiowym

Składniki dla 2 osób:
0, 5 l bulionu drobiowego
3 łyżki dobrej jakości chrzanu ze słoika
łyżka soku z limonki
200 ml białego wytrawnego wina
2 plastry bekonu lub boczku
2 jajka ugotowane na twardo
łyżka suszonego majeranku
3  średnie ząbki czosnku
4 małe ziemniaki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
100 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj, obierz i pokrój na ćwiartki.
Zagotuj bulion i wrzuć ziemniaki, gotuj aż zmiękną.
Dodaj chrzan (możesz dodać mniej, w zależności od indywidualnych preferencji lub więcej), sok z limonki, wino, sos sojowy i czosnek.
Pozostaw do lekkiego przestudzenia.
W tym czasie bekon pokrój na niewielkie kwadraciki, rozłóż na patelni grillowej i smaż, aż będą chrupiące i złote.
Szczypior posiekaj.
Jajka obierz.
Zupę zmiksuj i ponownie zagrzej.
Dodaj majeranek i mleko kokosowe.
Rozlewaj na talerze, podawaj z jajkiem, chipsami z bekonu i szczypiorkiem.
Podaj na stół również dodatkowy chrzan, żeby można było jeszcze dosmaczyć. Smacznego :).

Zupa chrzanowa na bulionie drobiowym
Zupa chrzanowa na bulionie drobiowym

Zupa chrzanowa jest w naszym domu dość często, zaliczamy ją do czołówki jeśli chodzi o zupy. Jest to na pewno spowodowane tym, że ma charakter i że można ją podawać na różne sposoby i łączyć z innymi warzywami. Bardzo smakuje mi połączona z selerem korzeniowym :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *