Zupa cebulowa podana z mozzarellą

Zupa cebulowa podana z mozzarellą

Zupa cebulowa podana z mozzarellą

Zupa cebulowa podana z mozzarellą

Składniki dla 2 osób:
1/2 litra rosołu drobiowego
3 spore cebule
ząbek czosnku
1/2 kulki mozzarelli
1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
sól
masło, a najlepiej masło klarowane

Przygotowanie:
Cebule obierz i pokrój w półplastry. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Lekko posól. Smaż na małym ogniu bardzo często mieszając do momentu aż cebula zrobi się zielonkawa. Dodaj wino i duś pod przykryciem, aż cebula będzie bardzo miękka, musi się sama rozpływać w ustach (to może potrwać nawet ponad godzinę), w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wina. W garnku zagotuj rosół i dodaj zawartość patelni. Dorzuć drobno posiekany czosnek i pogotuj razem około 10 minut. Mozzarellę porozrywaj a małe kawałki i rozłóż na talerzach, zalej gorącą zupą i podawaj. Smacznego 🙂

Zupa cebulowa podana z mozzarellą
Zupa cebulowa podana z mozzarellą

Zupa ta została przygotowana podczas pobytu na wczasach. Użyłam do jej przygotowania zwykłe masło, ponieważ nie kupowałam klarowanego. Rosół zrobiłam dzień wcześniej, gdyż do zupy cebulowej i czosnkowej zawsze jako bazę daję własny rosół. Moim zdaniem te konkretne zupy muszą mieć dobrą bazę i bulion z kostki zepsułby ich smak.

Czerwona cebula

Wolimy zupę cebulową zmiksowaną, ale tutaj nie mam blendera, więc zupa była podana z piórkami cebulowymi. Właśnie dlatego cebula musi być bardzo miękka, a właściwie rozpływać się w ustach. Wykorzystanie mozzarelli było świetnym pomysłem. Zresztą ja jestem wielka fanką tego sera, no i jest on trochę mniej kaloryczny aniżeli na przykład parmezan. Wino do zupy cebulowej zawsze dodaję białe wytrawne lub półwytrawne. Planuję w niedalekiej przyszłości jednak zrobić zupę z czerwonej cebuli i wtedy dodam czerwone wino. Nigdy jeszcze nie robiłam takiej cebulowej, więc koniecznie muszę to uczynić. Jeśli wyjdzie smacznie, to oczywiście znajdzie się na blogu. Lubię czerwoną cebulę, może i jest trochę łagodniejsza od cebuli żółtej czy białej, ale jeśli ktoś chce ostrzej to może dać jej po prostu więcej. Poza tym cebula czerwona pięknie prezentuje się w sałatkach i surówkach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *