Zupa buraczkowa z fasolą i zakwasem

Zupa buraczkowa z fasolą i zakwasem

Składniki dla 4 osób:
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 średniej wielkości buraki
100 g suchej fasolki
5- 6 gałązek świeżego tymianku
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
200 ml zakwasu buraczanego – przepis na zakwas podam niżej
50 ml śmietanki 30 %

Przygotowanie:
Fasolkę opłucz, zalej wodą i namocz na noc (maksymalnie 12 godzin, po tym czasie zacznie fermentować).
Po namoczeniu przełóż na sito, opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości.
Wody powinno być 3-4 razy więcej aniżeli fasolki.
Nie sól jej i nie mieszaj.
Miękką fasolkę przełóż na sito i pozostaw do osączenia.
Buraki obierz i pokrój w słupki podobne do frytek.
Te najdłuższe przekrój na połowy.
Wrzuć do gotującego się bulionu.
Gdy buraki zmiękną dodaj fasolkę i gałązki tymianku.
Dopraw pieprzem.
Gotuj razem 10 minut.
W tym czasie listki tymianku odpadną.
Wyciągnij i wyrzuć łodygi.
Dodaj zakwas, a po chwili śmietanę.
Posyp świeżymi ziołami i podawaj. Smacznego :).

Przepis na zakwas buraczany – najlepszy:

Składniki na 2-2,5 litra zakwasu:
1700 g buraków (ja zazwyczaj kupuję podłużne)
pięciolitrowa woda niegazowana
marchew – średnia
pietruszka – średnia
1/2 małego selera
1/2 białej części pora
8-10 cm korzenia chrzanu – jeśli wolisz wersję łagodniejszą daj mniej
4 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
5-7 ząbków czosnku
łyżka soli na litr wody

Przygotowanie:
Kup wodę w pięciolitrowej butelce plastikowej, koniecznie z szeroką szyjką.
Odlej 1/3 i zużyj do innych celów.
Resztę wody przelej do garnka, zagotuj i dodaj 3, 3,5 łyżki soli.
Przestudź.
Buraki dokładnie wyszoruj.
Odetnij końcówki.
Nie obieraj buraków, nie ma takiej potrzeby.
Pokrój je na takie kawałki, aby bez problemu przechodziły przez szyjkę butelki.
Pora oczyść, przekrój na kilka kawałków i dodaj do buraków.
Marchew, pietruszkę, seler wyszoruj, poprzekrawaj na mniejsze kawałki i dorzuć do butli.
Chrzan i czosnek obierz i wrzuć do buraków.
Dołóż liście laurowe i pieprz.
Zalej wszystko przestudzoną solanką.
Nałóż korek, ale nie zakręcaj butli.

Odstaw na 2 do 4 tygodni. Po dwóch tygodniach zacznij sprawdzać, czy zakwas jest kwaśny.
Sprawdzaj co 2-3 dni i jeśli uznasz, że uzyskał odpowiedni dla Ciebie kwas, przelej do mniejszych butelek lub słoików.
Nie nalewaj do pełna, ponieważ zakwas będzie jeszcze lekko „pracował”.
Tym razem zakręć szczelnie.
Od tej pory przechowuj w lodówce.
Zakwas dodawaj do barszczu na sam koniec, wlewaj stopniowo i kosztuj.
Jeśli uznasz, że barszcz jest wystarczająco kwaśny, wyłącz ogień – bez zagotowania.

Zupa buraczkowa z fasolą
Zupa buraczkowa z fasolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *