Zupa buraczana z fasolką szparagową

Zupa buraczana z fasolką szparagową

Zupa buraczana z fasolką szparagową

Składniki dla 2-3 osób:
0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego w wersji wegańskiej
2 średniej wielkości buraki
1 średni ziemniak
garść żółtej fasolki szparagowej
2 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
1/3 łyżeczki cukru trzcinowego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12 % (w wersji wegańskiej pomiń śmietanę)
świeżo mielony czarny pieprz do podania

Przygotowanie:
Buraki obierz i umyj.
1,5 buraka pokrój w paseczki  – julienne, a pozostałe pół zetrzyj na drobnych oczkach tarki i odłóż na bok.
Z fasolki szparagowej odetnij końcówki i pokrój warzywa w dwu centymetrowe kawałki.
Ziemniaka obierz i pokrój w małą kostkę.
Bulion zagotuj i wrzuć paski buraka.
Gdy burak zacznie mięknąć wrzuć fasolkę szparagową, a za 2-3 minuty ziemniaka.
Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
Dodaj sok z cytryny oraz cukier.
Czosnek obierz i przeciśnij praską do zupy.
Dopraw sosem sojowym i dodaj odłożonego startego buraka.
Pogotuj 2 minuty.
Do miseczki przełóż śmietanę i dodaj do niej 3 łyżki gorącej zupy, wymieszaj i dodaj kolejne 3 łyżki zupy…powtórz czynność jeszcze 2 razy i wlej zahartowaną śmietanę do zupy (w wersji wegańskiej pomiń ten krok).
Pomieszaj i wyłącz ogień.
Wrzuć posiekany koperek, całość jeszcze raz przemieszaj i rozlewaj na talerze.
Podaj na stół młynek z pieprzem. Smacznego :).

 

Zupa buraczana z fasolką szparagową
Zupa buraczana z fasolką szparagową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *