Zupa botwinkowa

Zupa botwinkowa wg przepisu mojej siostry

Zupa botwinkowa wg przepisu mojej siostry

Składniki dla 4 osób:
2 – 3  marchewki
1 – 2 korzenie  pietruszki
pół małego selera
1 mały por – biała cześć
1-2 cebule
gałązka świeżego lubczyku
2 pęczki botwinki z buraczkami
1 większy burak
3 listki laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1 łyżka stołowa soli
olej ryżowy ok. 6 łyżek
3-4 ziemniaki
1-2 ząbki czosnku
łyżka octu jabłkowego
koperek i szczypiorek

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, seler i por pokrój w półplasterki.

W garnku o grubym dnie rozgrzej ok. 2- 3 łyżki oleju, (ja używam ryżowego, ponieważ nie zmienia zapachu ani smaku potraw podczas smażenia) wrzucam pokrojone warzywa i smażę przez ok 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dolewam 1,5 litra gorącej wody, dodaję stołową łyżkę soli i gotuję na bardzo małym ogniu przez 30 minut, dorzucam lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki.

W między czasie kroję cebulę w piórka. Botwinkę oczyszczam; malutkie buraczki kroję na pół, większe w plastry, łodygi w kawałki ok. 2-3 cm, a liście w paski.  Duży burak ucieram na tarce o grubych oczkach.Na patelni rozgrzewam 2-3 łyżki oleju, wrzucam cebulę i smażę do zeszklenia, dodaję części botwinki: najpierw pokrojone buraczki z botwinki, później łodygi oraz utarty burak. Duszę pod przykryciem ok. 10-15 minut i dodaje pokrojone liście botwinki. Jak liście zmiękną, zawartość patelni przekładam do garnka. Całość gotuję jeszcze ok 30 minut, aby warzywa oddały wszystkie smaki zupie. Na koniec dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek i doprawiam łyżką octu winnego. Podaję na talerzu z ugotowanym na twardo jakiem oraz posypuję posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Tak przygotowana botwinka przywołuje mi w pamięci lata dzieciństwa i zupy taty, pełne wspaniałych warzyw.

 

Zupa botwinkowa
Zupa botwinkowa

Przepis spisała moja kochana siostra, ja tylko skopiowałam. Ugotowałam przepyszną botwinkę wg jej przepisu. Serdecznie polecam wszystkim, Marzenka gotuje pysznie i lekko :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *