Żółta zupa z fasolką szparagową i papryką

Żółta zupa z fasolką szparagową i papryką

Żółta zupa z fasolką szparagową i papryką

Składniki na 4 porcje – małe:
0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego, a najlepiej „niedzielnego rosołku”
250 g żółtej fasolki szpragowej
spora marchewka
żółta papryka
1,5 szklanki wody
gałązka rozmarynu
3-4 gałązki tymianku
liść laurowy, u mnie świeży
szczypta kurkumy
łyżka sosu sojowego

Przygotowanie:
Fasolkę wymyj pod bieżącą wodą, poodcinaj końcówki i przekrój każdą na 3 części.
Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w sporą kostkę.
Marchew obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Bulion zagotuj i wrzuć talarki marchewki, a gdy zaczną mięknąć dodaj fasolkę i paprykę.
Dodaj zioła (jeśli nie masz świeżych i chcesz użyć suszonych, to dodaj do rosołu razem z marchewką szczyptę rozmarynu i pół łyżeczki tymianku), liść laurowy, sos sokowy i kurkumę.
Zupę uzupełnij wodą i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.
Gdy warzywa zmiękną rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Żółta zupa z fasolką szparagową
Żółta zupa z fasolką szparagową

Kilka słów o fasolce

Fasolkę szparagową uwielbiam, to jedno z warzyw, które najbardziej lubię. Niestety z warzywem tym jest jeden problem, otóż dość często zdarza się, że jest łykowate. W związku z tym proponuję, by przed rozpoczęciem gotowania przełamać delikatnie fasolkę i sprawdzić, czy nie ma łyka. Jeśli okaże się, że tak to należy je usunąć. Starajmy się kupować fasolkę o jędrnych strąkach w jednolitym kolorze i gładkiej powierzchni. Jeśli fasolka ma brązowe plamy po prostu jej nie kupujmy.
Długość gotowanie jest zależna od gatunku fasoli oraz od tego, czy jest młoda, czy stara. Oczywiście czas gotowania młodej fasolki jest krótszy. Krócej też gotuje się fasolka żółta aniżeli zielona. Fasolka nie powinna być rozgotowana, ponieważ traci sporo wartości odżywczych. Nie wolno jeść fasolki szparagowej na surowo, ponieważ zawiera fazynę, czyli toksyczne białko roślinne, które zostaje zneutralizowane dopiero poprzez przeróbkę termiczną. Fasolka szparagowa świetnie nadaję się do mrożenia. Najpierw zaleca się obgotowanie jej przez 3-5 minut, ostudzenie poprzez przelanie sporą ilością zimnej wody i osuszenie, a następnie zapakowanie do woreczków przeznaczonych do mrożonek. Czasem, żałuję, że nie mam ogromnej zamrażarki, zamknęłabym w niej połowę lata :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *