Złocista zupa z pora i pietruszki podana z ziemniakami

Złocista zupa z pora i pietruszki podana z ziemniakami

Składniki dla 4 osób:
0,75 l bulionu
biała część sporego pora
2 średniej wielkości ziemniaki
spora pietruszka
3-4 plasterki kłącza imbiru
2 – 3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki kurkumy
spora szczypta ostrej papryki
szczypiorek
płatki chili
sól
pieprz
olej roślinny
4 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w półplastry.
Oczyszczonego pora pokrój również w półplastry.
Korzeń pietruszki obierz i pokrój w kostkę.
Czosnek obierz i drobno posiekaj razem z plasterkami imbiru.
W rondlu rozgrzej olej i wrzuć pietruszkę, pora i ziemniaki.
Dodaj kurkumę i ostrą mieloną papryczkę.
Przesmażaj często mieszając około 15 minut i dodaj posiekany czosnek z imbirem.
Smaż jeszcze około 5 minut i zalej gorącym bulionem.
Gdy warzywa będą miękkie dopraw solą, pieprzem, płatkami chili.
Dodaj śmietanę.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Złocista zupa z pora i pietruszki
Złocista zupa z pora i pietruszki

kurkuma

Zdjęcie zupy niestety nie oddało fantastycznego, złotego koloru zupy. Ta wspaniała barwa powstała oczywiście dzięki kurkumie. Ta przyprawa jest chyba najzdrowszą z wszystkich, a ciągle zbyt rzadko używana w naszej kuchni. Jest ona jednym ze składników curry i chyba na polskich stołach występuje głównie właśnie w daniach curry. Smak kurkumy dodanej w niewielkiej ilości nie jest inwazyjny i można ją dosypywać do wielu różnych dań, wzbogacając ich wartość odżywczą i dodając wspaniałego koloru. 
Kurkuma należy do podstawowych przypraw kuchni indyjskiej, podobnie zresztą jak i imbir. Dlatego moja dzisiejsza zupka ma charakter lekko hinduski. Świeże kłącza kurkumy (dostępne są już w naszych większych sklepach) przypominają kształtem imbir. Mają beżowobrązową skórkę i jaskrawożółty miąższ. Młode kłącza suszy się na słońcu, obiera ze skóry i mieli na proszek.

Imbir ma trochę bardziej węzłowate kłącza, które mają przyjemnie pikantny smak. Doskonale się komponuje z rozmaitymi potrawami mięsnymi i roślinnymi. Ja uwielbiam dodawać go do herbaty lub napar z imbiru. Ścieram wówczas imbir na drobnych oczkach tarki, zalewam wrzątkiem i po kilku minutach przecedzam do szklanki, dodaję łyżeczkę miodu i delektuję się wspaniałym smakiem :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *