Zielona zupa z brokułem, brukselką i fasolą mung

Zielona zupa z brokułem, brukselką i fasolą mung

Zielona zupa z brokułem, brukselką i fasolą mung

Składniki dla 2 osób:
1/2 małej porcji rosołowej z kurczaka, u nas szyjka bez skóry
mała marchewka
1/2 pietruszki
kawałek pora
kawałek selera
4 liście laurowe
3 łyżki fasoli mung
10 brukselek
1/2 małego brokułu
łyżka sosu sojowego jasnego
większa szczypta „jarzynki” u nas eko
szczypta mielonej trawy cytrynowej
szczypta kuminu
2 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:
Do rondla wlej 1/2 l wody, dodaj porcję rosołową i gotuj.
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz ze skórki.
Pora oczyść.
Dodaj warzywa do gotującego się wywaru.
Dodaj sos sojowy i „jarzynkę”
Gdy warzywa i mięso zmiękną dodaj fasolkę mung, wcześniej dokładnie przepłukaną na sicie.
Brukselkę obierz z wierzchnich liści i przekrój na pół.
Brokuła podziel na bardzo małe różyczki.
Po około 1/2 godziny od wrzucenia fasoli mung wyjmij z wywaru mięso, marchew, pietruszkę, seler i pora.
Dodaj natomiast brukselkę oraz kumin i trawę cytrynową.
Gotuj razem około 10 minut i dorzuć różyczki brokułu.
Po 5 minutach sprawdź, czy warzywa zmiękły i są chrupiące, jeśli tak to wlej śmietanę i podawaj :).

Zielona zupa
Zielona zupa

Brukselka

Zupę tę polecam szczególnie tym osobom, które lubią gdy warzywa są chrupiące. Ja na przykład nie przepadam za rozgotowanym brokułem, a już szczególnie brukselką, która robi się gorzka i niesmaczna, przynajmniej dla mnie. Dla niektórych z Was ta gorycz brukselki może być akurat tym, co najbardziej w tym warzywie lubicie. Ja od kiedy nauczyłam się przyrządzać brukselkę na chrupiąco coraz częściej po nią sięgam i nawet Zbyszek nie robi skwaszonej miny, gdy ją kupujemy, a wręcz przeciwnie, on także ją bardzo polubił :). Obecnie kombinuję coś w rodzaju bigosu z tech małych kapustek, ale na razie pomysł dopiero powstaje w mojej głowie. Jeśli wypali, to z przyjemnością podzielę się nim z Wami, być może komuś się spodoba i zaskoczy inną formą podania tego warzywa :).

Polecam przepis na zupę jarzynową z brukselką:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-jarzynowa-2/

 

 

2 thoughts on “Zielona zupa z brokułem, brukselką i fasolą mung”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *