Zielona zupa z cukinii i szpinaku

Zielona zupa z cukinii i szpinaku

Składniki dla 3 osób:
300 g cukinii
200 g ziemniaków
100 g świeżego szpinaku
średnia cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego białego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
2-3 gałązki świeżego koperku
2-3 łyżki ulubionych ziaren
olej rzepakowy
grzanki – opcjonalnie

Przygotowanie:
Umytą cukinię pokrój w kostkę, mniej więcej w półtora centymetrową.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Obrany czosnek pokrój w plasterki.
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój podobnie jak cukinię.
Szpinak umyj i wysusz.
W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej rzepakowy i wrzuć 1/3 pokrojonej cukinii.
Przesmażaj często mieszając, aż warzywo zmięknie i lekko się przyrumieni.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Na olej pozostały w garnku wrzuć i zeszklij cebulę.
Do cebuli dodaj ziemniaki i czosnek.
Smaż, aż ziemniaki troszkę zmiękną.
Często mieszaj by ziemniaki nie przywarły do dna garnka.
Dodaj pozostałą cukinię.
Smaż razem jeszcze 3-4 minuty i zalej bulionem.
Gotuj, aż warzywa zmiękną.
Dopraw sosem sojowym, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Dorzuć 2/3 przygotowanego szpinaku.
Gdy szpinak zacznie się kurczyć, wyłącz zupę i zmiksuj niezbyt dokładnie.
Podgrzej zupę i dodaj pozostały szpinak.
Gotuj minutę, przemieszaj w rozlewaj zupę na talerze.
Dodaj odłożoną cukinię.
Udekoruj piórkami koperku i posyp ulubionymi pestkami lub ziarnami.
Możesz podać też grzanki.
Smacznego :).

Ta zupa ma moc, jak powtarza mój mąż. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych, a przy tym smakuje cudownie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *