Zielona zupa jarzynowa

Zielona zupa jarzynowa

Składniki na 4-5 porcji:
litr bulionu drobiowego lub warzywnego w wersji wegetariańskiej
1/3 brokuła
garść szpinaku
2 łodygi selera naciowego
zielona papryka 
garść bobu, może być mrożony
4 plasterki papryki jalapeno z zalewy, w wersji łagodnej pomijamy ten krok
3 spore gałązki świeżego tymianku
dużo świeżych ziół do posypania zupy, u mnie gruby szczypior dymki, natka pietruszki i kolendry
100 g makaronu typu nitki lub wegańskiego odpowiednika
łyżka sosu sojowego
olej roślinny
pieprz do podania

Przygotowanie:
Przygotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Zagotuj wodę, posól i wrzuć bób.
Gdy bób zmięknie dorzuć różyczki brokuła.
Gotuj, aż bób będzie miękki, a brokuł zmięknie, ale nadal będzie chrupiący (jakieś 5 minut po dodaniu brokuła).
Odcedź i przelej porządnie zimną wodą.
Bób obierz z łupinek i odłóż razem z brokułem.
Seler naciowy obierz z włókien i pokrój w 0,5 cm plasterki.
Paprykę zieloną pokrój w paseczki lub kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć seler oraz paprykę i gałązki tymianku.
Dopraw solą.
Obsmażaj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Zalej gorącym bulionem.
Papryczkę jalapeno i szpinak posiekaj, a następnie dodaj do zupy.
Do garnka dodaj także brokuł i bób oraz sos sojowy i makaron.
Usuń gałązki tymianku.
Dopraw lekko świeżo zmielonym pieprzem.
Rozlewaj na talerze i posyp obficie świeżymi ziołami. 
Na stół podaj dodatkowo pieprz czarny lub kolorowy w młynku oraz sos sojowy. Smacznego :). 

 

Zielona zupa jarzynowa
Zielona zupa jarzynowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *