Wykwintna zupa chrzanowa z chipsami z szynki

Wykwintna zupa chrzanowa z chipsami z szynki

Wykwintna zupa chrzanowa z chipsami z szynki

Składniki na 4 porcje:
litr dobrego bulionu drobiowego lub drobiowo wołowego
1/2 małego selera lub 1/4 większego
biała część małego pora lub 1/2 większego
mała cebula lub 1/2 dużej
1 spory ziemniak
100 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
2 łyżki gęstej śmietany
żółtko
masło klarowane do smażenia
3-4 łyżki chrzanu ze słoika lub 2 łyżki świeżo startego
4 plastry szynki długodojrzewającej
sól
pieprz
natka pietruszki dodekoracji

Przygotowanie:
Ziemniaki, seler i por obierz i dokładnie umyj, a następnie pokrój na małe kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
w rondlu o grubym dnie rozgrzej masło klarowane i przesmaż pokrojone warzywa.
Uważaj, żeby nie ściemniały.
Zalej winem i duś pod przykryciem.
Gdy odparuje mniej więcej połowę płynu dodaj bulion i chrzan i gotuj razem jeszcze chwilkę.
W kubku rozmieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i żółtkiem i dodaj do zupy.
Zagotuj, wyłącz ogień i pozostaw zupę do przestudzenia.
W tym czasie szynkę pokrój w paski lub małe kwadraty i smaż na chrupko na patelni grillowej lub zwykłej.
Gdy już będą chrupiące przełóż na talerz wysłany ręcznikiem papierowym i osącz z tłuszczu.
Przestudzoną zupę zmiksuj i ponownie zagrzej.
Podawaj gorącą z chipsami z szynki, udekorowaną zieloną pietruszką.

Wykwintna zupa chrzanowa
Wykwintna zupa chrzanowa

 

Zupę chrzanową lubimy bardzo i robimy ją kilka razy w roku. Dzisiaj wpadłam na pomysł, żeby ją zrobić, ponieważ na dworze zrobiło się zimno, pada deszcz, a ta zupa przynajmniej dla mnie ma właściwości rozgrzewające. Miałam wczorajszy pyszny rosołek, więc baza do zupy była bardzo dobra. Jakieś winno zazwyczaj też jest w lodówce i dlatego postanowiłam zrobić zupę wykwintną. W pobliskiej żabce kupiliśmy szynkę szwarcwaldzką. Początkowo myślałam o boczku wędzonym, ale ostatecznie zdecydowałam się na szynkę.

zupa krem

Wiem, że sporo jest osób, które nie lubią zup kremowych. Ja też nie przepadam jeśli jest to taka pulpa bardzo gęsta. A najbardziej lubię jak zupa jest kremowa w postaci gęstej, ale nadal płynnej. Czasem też robię nie do końca zmiksowaną tylko częściowo i to jest też fajny sposób na zupę.
Zobacz również przepis na inaczej przygotowaną zupę chrzanową:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-chrzanowa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *