Włoski kapuśniak z grochem łuskanym

Włoski kapuśniak z grochem łuskanym

Włoski kapuśniak z grochem łuskanym

Składniki dla 4 osób:
1/4 średniej kapusty włoskiej
50 g surowego boczku wędzonego
3 łyżki łuskanego grochu
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 łyżki sosu sojowego
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki mielonego korzenia lubczyku lub 1/2 łyżeczki suszonych liści lubczyku
2 kopiaste łyżki ajwaru lub lutenicy
sól i pieprz do smaku
świeże zioła – ja dałam koper, szczypior i natkę pietruszki

Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na chrupko w garnku o grubym dnie.
Często mieszaj.
W między czasie obierz marchew, pietruszkę i seler, a pora oczyść.
Pokrój warzywa w plasterki, seler w kostkę.
Dodaj do boczku i przesmażaj około 10 minut często mieszając.
Zalej litrem wody.
Dodaj wszystkie przyprawy poza ajwarem (lutenicą).
Groch opłucz na sicie pod bieżącą wodą.
Kapustę obierz z wierzchnich liści i drobno poszatkuj.
Groch i kapustę dodaj do zupy.
Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolej wody.
Gdy wszystko będzie miękkie dodaj ajwar i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Świeże zioła posiekaj i posyp obficie zupę. Smacznego :).

Włoski kapuśniak z grochem łuskanym
Włoski kapuśniak z grochem łuskanym

Zioła

Owoce kolendry poprawiają trawienie, łagodzą nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym. Są bardzo cenione jako przyprawa do potraw z mięsem, z jajami i jako dodatek do sosów. Ich mocny korzenny aromat i lekko piekący smak nadają przyprawianym daniom charakteru.
Liście kolendry mają zupełnie inny smak i stanowią bardzo popularny dodatek do dań.  Szczególnie popularne są w kuchni Wschodu.
Bardzo charakterystyczny ich zapach i smak nie wszystkim (tu wskazuję na siebie)odpowiada.
Zioła pokochałam i mam ich bardzo dużo na balkonie w okresie od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W porze zimowej zapełniają parapety mojego mieszkania. Jest ich wówczas mniej, ale te którymi dosmaczam dania najczęściej, zawsze mam pod ręką. Cieszę się ich smakiem i aromatem każdego dnia. Ich pielęgnacja sprawia mi prawdziwą frajdę :). Szczypior, koper i natkę pietruszki kupuję na pobliskim targu na zaprzyjaźnionym straganie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *