Włoska zupa z kurkami

Włoska zupa z kurkami i suszonymi na słońcu pomidorami

Włoska zupa z kurkami i suszonymi na słońcu pomidorami

Włoska zupa z kurkami i suszonymi na słońcu pomidorami

Składniki dla 2 osób:
1/2 marchewki
1/2 małej pietruszki
kawałek selera
mała cebula
50 ml oliwy
szklanka kurek (u nas mrożone)
1/2 litra bulionu grzybowego  (pół kostki grzybowej)
4 suszone pomidory
łyżeczka sosu sojowego
3 łyżkiśmietanki 30 %
natka pietruszki
sól
pieprz

Włoska zupa z kurkami
Włoska zupa z kurkami

Przygotowanie:
Marchewkę, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w zapałki (możesz też zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. W rondlu o grubym dnie lub na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć wszystkie warzywa. Smaż około 10 minut. Teraz dodaj świeże lub mrożone kurki i smaż jeszcze 5-6 minut. Wszystko zalej bulionem grzybowym i dodaj sos sojowy oraz pokrojone w paseczki suszone pomidorki. Gotuj około pół godziny. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą (ja nie dodałam soli, ponieważ bulion i sos sojowy był wystarczająco słony). Dodaj śmietanę. Na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki. Smacznego :).

Włoska zupa z kurkami
Włoska zupa z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *