Wiosenna botwinka z jajkiem oraz kleksem z jogurtu

Wiosenna botwinka z jajkiem oraz kleksem z jogurtu

Wiosenna botwinka
Dodaj majeranek i lubczyk

Składniki dla 4 osób:
2 skrzydełka z kurczaka
spory pęczek botwinki
1/2 marchewki
1/2 małej pietruszki
kawałek selera
4 cm pora
kostka warzywna
szczypta suszonego lubczyku
szczypta suszonego majeranku
2 jajka ugotowane na twardo
jogurt grecki
3-4 ziela angielskie

Przygotowanie:
Do Garnka wlej litr wody, dodaj skrzydełka i gotuj aż będą prawie miękkie. W tym czasie marchewkę, pietruszkę i selera pokrój w małe zapałki, a pora w półkrążki. Poodrywaj lub poobcinaj lisie botwinki od łodyg. Łodygi i małe buraczki drobno pokrój i wrzuć razem z pozostałymi warzywami do wywaru. Dodaj kostkę warzywną i gotuj. Liście botwinki posiekaj. Jeśli warzywa w zupie zmiękły dorzuć liście botwinki oraz angielskie ziele, majeranek i lubczyk, gotuj jeszcze około 5 minut. Jajka obierz z łupinek i przekrój na pół. Gorącą botwinkę nalewaj na talerze, dołóż połówkę jajka, udekoruj kleksem jogurtu. Smacznego :).

Wiosenna botwinka
Wiosenna botwinka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *