Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa


Składniki dla 2 osób:
200 g dobrej jakości wołowiny bez kości
po połowie papryki czerwonej, żółtej i zielonej (oczywiście można użyć 1,5 papryki jednego koloru
średniej wielkości cebula
duży lub 2 małe ząbki czosnku
spory, dojrzały pomidor
średniej wielkości ziemniak
0,5 litra bulionu wołowego lub warzywnego
pełna łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 solidne łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej lub 1/2 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
1/2 łyżeczki kminku – ja użyłam mielonego
łyżeczka smalcu gęsiego lub innego
łyżeczka mąki do zagęszczenia zupy – opcjonalnie, ja nie dawałam

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz.
Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
Mięso wołowe pokrój w równą kostkę o boku około 1,5 cm
W niewielkim rondlu o grubym dnie rozgrzej smalec.
Im garnek będzie miał mniejsze dno tym zużyjesz mniej tłuszczu do przygotowania zupy :).
Wrzuć cebulę i zeszklij.
Dodaj czosnek, a po chwili mięso.
Wsyp słodką paprykę w proszku, wymieszaj, przykryj garnek i duś, aż mięso będzie prawie miękkie.
Może to potrwać około 1,5 – 2 godzin.
Umyte papryki pokrój w grubą kostkę i dodaj do garnka.
Zalej bulionem i dopraw kminkiem i pastą paprykową.
Gdy papryka zacznie mięknąć dorzuć obranego, umytego i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
Pomidora obierz ze skóry, pokrój w małą kostkę i dorzuć do zupy, gdy ziemniak będzie już miękki.
Gotuj razem jeszcze kilka minut i ewentualnie dopraw solą.
Możesz ewentualnie zrumienić na patelni łyżeczką mąki, dodać 2-3 łyżki zimnej wody, dodać do zupy i chwilkę razem pogotować – ja jednak polecam pominąć ten krok. Smacznego :).

Węgierska zupa gulaszowa

Węgrzy zazwyczaj jedzą dużo, tłusto i słono. Najmniej uwagi poświęcają sałatkom i sosom, natomiast lubią zupy, dania mięsne przypominające nasze gulasze, marynowane warzywa, słodycze, chleb i inne wypieki.
Jadają obfite zbliżone do naszych śniadania, do których zazwyczaj wypijają kawę. Głównym posiłkiem dnia jest obiad, spożywają go około południa. Czasem jest to tylko zupa z chlebem. Pełny zawiera również drugie danie, najczęściej jest to jedna spośród ich przepysznych potraw jednogarnkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *