Wegetariański żurek na podgrzybkach

Wegetariański żurek na podgrzybkach

Wegetariański żurek na podgrzybkach

Składniki dla 2 osób:
spory korzeń pietruszki
mała cebula 
6-7 suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki)

2-3 ząbki czosnku
1/2 małego selera
2 średniej wielkości ziemniaki
2 liście laurowe
4-6 ziaren czarnego pieprzu
1/2 szklanki zakwasu na żurek
łyżeczka suszonego majeranku
olej rzepakowy
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
łyżka śmietany 12%
szczypiorek

Przygotowanie:
Namocz grzyby na godzinę przed rozpoczęciem gotowania zupy.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. 

Do zeszklonej cebuli dodaj liście laurowe i przesmażaj, aż cebula się lekko zezłoci.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Połowę czosnku dodaj do cebuli.
Smaż, do momentu, aż poczujesz intensywny zapach czosnku i zalej gorącą wodą (około 0,5 l.).
Pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj do garnka razem z grzybami.
Wrzuć kilka ziaren pieprzu.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w niewielką kostkę.
Gdy warzywa w zupie zaczną mięknąć dodaj ziemniaki.
Gotuj do czasu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Usuń z zupy seler i pietruszkę.
Dodaj pozostały czosnek.
Dokładnie rozmieszaj zakwas na żurek i powoli wlewaj do zupy.
Majeranek wsyp na rękę i ocieraj bezpośrednio do garnka.
Śmietanę przełóż do miseczki i dodaj kilka łyżek gorącego żurku.
Dokładnie wymieszaj i dodaj kolejne kilka łyżek i ponownie wymieszaj.
Wlej do zupy.
Szczypiorek posiekaj i dodaj do żurku.
Dodatkowo możesz podać do zupy jajko ugotowane na twardo. Smacznego :). 

Wegetariański żurek na podgrzybkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *