Wegetariańska zupa czosnkowa

Wegetariańska zupa czosnkowa

Składniki dla 4 osób:
0,8 l bulionu warzywnego – jeśli nie zależy Ci, by zupa była wege, to możesz użyć rosół
10 łyżek startego żółtego sera – u nas czedar
mała główka czosnku lub 1/2 dużej główki
średniej wielkości biała cebula
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
łyżeczka suszonego majeranku
4 średnie ziemniaki
łyżeczka masła klarowanego

Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niewielką kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło i przesmaż cebulę na jasno złoty kolor.
Dodaj ziemniaki i przesmażaj jeszcze 2-3 minuty cały czas mieszając.
Wlej bulion, dodaj pieprz oraz kminek i gotuj do czasu, aż ziemniaki zaczną mięknąć.
W między czasie obierz czosnek i zetrzyj ser na grubych oczkach tarki.
Czosnek przeciśnij do zupy.
Dodaj majeranek.
Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Na dno każdego talerza rozłóż po 2 łyżki startego sera i wlewaj bardzo gorącą zupę. Smacznego :).

O tym, że czosnek działa jak naturalny antybiotyk, i że posiada ogrom właściwości zdrowotnych nie muszę nikogo przekonywać :). Niektórzy unikają go ze względu na nieprzyjemny zapach. Można go zminimalizować jedząc jednocześnie świeże liście pietruszki, selera albo estragonu. Inni natomiast nie powinni go jeść jeśli cierpią na ostry nieżyt jelit i żołądka. W naszym domu po czosnek sięgamy bardzo często, właściwie to codziennie. Na przykład dzisiaj poza zupą czosnkową piekliśmy chleb z oliwkami i czosnkiem oraz dodaliśmy go do spaghetti, a dzień jeszcze się nie skończył. Poza tym drogie Panie i Panowie, wyczytałam gdzieś, że jeśli chcemy dłużej zachować młodość, to niewątpliwie 1-2 ząbki czosnku dziennie dodane do potraw nam pomogą :D. Za to ostatnie zdanie nie ponoszę odpowiedzialności 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *