Wegańska zupa z soczewicy i kalafiora

Wegańska zupa z soczewicy i kalafiora

Wegańska zupa z soczewicy i kalafiora

Składniki na 4 porcje:
1/2 średniej wielkości cebuli
1 średnia marchewka
3 małe ziemniaki
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 kalafiora
garść świeżego szpinaku
średniej wielkości dojrzały pomidor
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
2 szczypty mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czerwonej czubrycy
łyżka sosu sojowego
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania gotowego dania
olej rzepakowy

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy cebule pokrojoną w półplasterki.
Do cebuli dodajemy obraną i startą na dużych oczkach marchewkę oraz obrany i posiekany czosnek.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki, dodajemy do garnka.
Przesmażamy 3-4 minuty i dokładamy soczewicę.
Smażymy kolejne 4 minuty często mieszając, by soczewica nie przywarła do dna. 
Zalewamy wrzącą wodą (około 0,75 litra lub według uznania).
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, a łodyżki w cienkie plasterki.
Dodajemy do garnka, gdy ziemniaki i soczewica zaczną mięknąć.
Gotujemy do momentu, aż kalafior zmięknie, ale wciąż będzie chrupiący.
Dodajemy wszystkie przyprawy. 
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Dodajemy do zupy wraz ze szpinakiem.
Kolendrę lub natkę pietruszki drobno siekamy.
Zupę rozlewamy na talerze i posypujemy zieleniną. Smacznego :). 

 

Wegańska zupa z soczewicy i kalafiora
Wegańska zupa z soczewicy i kalafiora

Soczewica należy do moich ulubionych strączków. Można z niej wyczarować mnóstwo pyszności. Warto zapamiętać, że białko w niej zawarte nie posiada kompletu aminokwasów, w związku z czym idealne będzie łączenie jej z ziemniakami, kaszami lub ryżem. Zupa jest pyszna, polecam wszystkim, którzy lubią zjeść coś co wykracza poza kuchnię tradycyjną :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *