Wegańska zupa pomidorowa podana z cieciorką

Wegańska zupa pomidorowa podana z cieciorką

Wegańska zupa pomidorowa podana z cieciorką

Składniki dla 2 osób:
1/3 szklanki suchej cieciorki (można użyć także gotowej ciecierzycy z puszki wtedy bierzemy pół szklanki)
bardzo duży pomidor lub dwa średnie
8 dużych listków bazylii
mała marchewka
malutki kawałek selera
papryczka chili, częściowo pozbawiona pestek (jeśli wolisz wersję łagodniejszą, usuń wszystkie pestki)
spora szalotka
duży ząbek czosnku
250 ml bulionu warzywnego
łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
olej roślinny
kilka gałązek kolendry
kilka łyżek mleka kokosowego

Przygotowanie:
Ciecierzycę zalej wodą i mocz przez całą noc lub przez kilka godzin (jeśli używasz cieciorki z puszki, pomiń ten krok).
Namoczone ziarna dokładnie wypłucz na sicie, zalej świeżą, posoloną wodą i gotuj do miękkości.
Szalotkę, marchew, czosnek i seler obierz.
Marchew pokrój w cienkie plasterki, seler w zapałkę, a szalotkę i czosnek posiekaj.
Chili pokrój drobno i zdecyduj, czy chcesz dodać z pestkami, czy bez.
Rozgrzej w rondlu o grubym dnie olej i wrzuć przygotowane warzywa.
Przesmażaj, aż zaczną mięknąć, mieszaj dość często.
W międzyczasie sparz i obierz ze skórki pomidora, a następnie pokrój go w drobną kostkę.
Dodaj do garnka.
Listki bazylii porozrywaj lub pokrój nożem ceramicznym i dorzuć do zupy.
Gdy pomidor się rozgotuje dodaj bulion.
Przypraw zupę sosem sojowym i cukrem.
Gotuj razem jeszcze 5 minut, a następnie wyłącz ogień i lekko przestudź zupę, po czym zmiksuj.
Dodaj do zupy cieciorkę i zagrzej zupę.
Na talerzach dodaj po 2-3 łyżki mleka kokosowego oraz udekoruj świeżymi listkami kolendry. Smacznego :).

Wegańska zupa pomidorowa
Wegańska zupa pomidorowa

Zobacz również przepis na pomidorówkę z imbirem:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-pomidorowa-z-nutka-imbiru/

Kuchnia wegańska

Gdy ostatnio opublikowałam jakąś wegańską zupę, mój znajomy napisał mi w komentarzu, że bardzo fajnie wygląda ta moja zupa, ale on to musi mieć kawał mięcha i tyle. Zapytałam, czy jadł w ogóle kiedykolwiek zupę wegańską, odpowiedź była taka jak się spodziewałam, czyli że nigdy nie jadł. I tak sobie pomyślałam, że ciekawa jestem, czy zorientowałby się, że zupa jest przygotowana bez mięsa gdyby jej spróbował :). Ja będąc osobą świadomą wiem, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa nie jest dobre dla naszego organizmu. Ja bardzo lubię mięso, ale potrawy bez niego też są pyszne i staram się jak najczęściej je przygotowywać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *