Wegańska pomidorowa z czerwoną soczewicą

Wegańska pomidorowa z czerwoną soczewicą

Wegańska pomidorowa z czerwoną soczewicą

Wegańska pomidorowa z czerwoną soczewicą

Składniki dla 2 osób:
2 średnie, dojrzałe pomidory – najlepiej malinowe lub malinówki
50 g czerwonej soczewicy
mała papryczka chili lub połowa większej
średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 plasterki świeżego imbiru
sól morska
pieprz czarny + kilka ziaren (5-6) czerwonego rozgniecionego w moździerzu
szczypta mielonego kuminu, na czubku łyżeczki
szczypta mielonej kolendry, na czubku łyżeczki
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
kopiasta łyżka lutenicy lub ajwaru
1/2 łyżeczki adżiki lub innej ostrej pasty
łyżeczka listków ze świeżego tymianku + do dekoracji – opcjonalnie
natka pietruszki lub kolendry do posypania zupy – 2-3 łyżki posiekanej natki
2 łyżki śmietany opcjonalnie

Przygotowanie:
Obierz czosnek, cebulę i imbir.
Cebule pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, a z imbiru odkrój cienkie plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej olej i wrzuć cebulę i imbir.
Dodaj kolendrę, kumin, paprykę mieloną i utłuczone ziarna czerwonego pieprzu.
Przesmażaj razem chwilę.
Z chili usuń pestki i posiekaj drobno.
Dodaj do garnka razem z czosnkiem i smaż razem około 2 minuty.
Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, dorzuć do garnka.
Przykryj i duś na małym ogniu.
Gdy pomidory prawie się rozpadną dodaj szklankę wody (możesz dodać trochę więcej, wtedy zupa będzie rzadsza) oraz soczewicę i listki tymianku.
Dodaj lutenicę, adżikę, dopraw solą i pieprzem.
Gdy soczewica się ugotuje zupa jest gotowa do spożycia.
Jeśli chcesz możesz dodać 2 łyżki śmietany.
Wyłącz ogień, dodaj natkę pietruszki lub kolendry i wymieszaj z zupą.
Rozlej zupę na talerze, możesz ozdobić listkami świeżego tymianku.
Smacznego :).

Wegańska pomidorowa z czerwoną soczewicą
Wegańska pomidorowa z czerwoną soczewicą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *