Vichyssoise

Vichyssoise – francuski chłodnik z grzankami

Vichyssoise – francuski chłodnik z grzankami

Vichyssoise
Ziemniaka pokrój w cienkie plastry

Składniki dla 2 osób:
por, tylko biała część
średni ziemniak
1/2 litra bulionu drobiowego
2 łyżeczki masła klarowanego
sól
pieprz
grzanki
szczypior
3-4 łyżki śmietanki 30%
oliwa truflowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Pora umyj, wysusz i pokrój w półkrążki. W garnku o grubym rondlu rozgrzej łyżeczkę masła klarowanego, wrzuć pora i smaż do miękkości. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Pora przełóż na talerzyk. Do rondla dodaj drugą łyżeczkę masła i wrzuć plastry ziemniaków, smaż do momentu aż się lekko zrumienią. Często mieszaj. Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Dodaj pora. Pogotuj razem 2-3 minuty, dodaj pieprzu do smaku i ewentualnie soli. Odstaw do wystudzenia. Włóż do lodówki. Przed podaniem wlej śmietankę i wszystko dokładnie zmiksuj. Na talerzu możesz skropić oliwą truflową lub oliwą. Podawaj z grzankami i szczypiorem.

Vichyssoise
Vichyssoise

chłodnik

Chłodnik, to rodzaj zupy podawanej na zimno, zazwyczaj przechowywanej przez kilka godzin w lodówce. W naszym kraju najbardziej popularny jest chłodnik litewski, turecki cacik, hiszpańskie gazpacho no i naturalnie wszystkie zupy owocowe na zimno :). My nie robimy zbyt często chłodników, 3-4 razy w roku. Nie chodzi o to że nie lubimy, po prostu chyba zapominamy o nich. Muszę zrobić ten dzisiejszy koniecznie dla naszych tyskich maluchów, bo jestem bardzo ciekawa opini naszego najstarszego wnuka na jej temat. Ten młody człowiek ma doskonały gust kulinarny :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *