Ucha, tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej

Ucha, tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej

Ucha, tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej

Składniki dla 4 osób:
leszcz o wadze do 1 kg lub kilogram różnych małych rybek
200 g filetu z dorsza lub inną rybę
2 – 3 średniej wielkości ziemniaki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
kawałek selera
kawałek pora
spora cebula
2 liście laurowe
2 owoce ziela angielskiego
pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:
Ryby oczyść i dokładnie umyj.
Warzywa obierz i zalej 1,5 litra wody.
Dodaj liście laurowe i ziela angielskie.
Gotuj około 40 minut i dodaj ryby (u nas leszcz).
Ziemniaki obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Z wywaru usuń warzywa i ryby, a dodaj ziemniaki.
Gdy ziemniaki zmiękną wrzuć pokrojonego na kawałki dorsza lub inną rybę (najlepiej jak ryba będzie słodkowodna, ja niestety nie miałam dlatego użyłam dorsza).
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotuj jeszcze przez 5 minut.
Możesz dodać trochę warzyw z wywaru pokrojonych w plastry.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze i posyp szczypiorkiem (możesz zamiast szczypiorku dodać drobno posiekany koperek).Podaj na stół również sól i pieprz. Smacznego :).

Ucha
Ucha

Kuchnia rosyjska

Ucha jest tradycyjną zupą rosyjską. Jest to postny, prosty do zrobienia i lekki bulion. Powinna tak naprawdę być przyrządzona z kilku gatunków ryb słodkowodnych. Niestety zaopatrzenie naszych sklepów rybnych ciągle nie jest zbyt dobre i nie udało mi się kupić dokładnie tego co chciałam, ale myślę, że zupa była i tak mocno zbliżona do oryginału, a oto właśnie mi chodziło :). Nazwa taj zupy pochodzi od wyrazu „jucha”oznaczającego wywar.
W najbliższym czasie planuję zrobić kolejną zupę kuchni rosyjskiej – soliankę. Będę ją robić pierwszy raz i jak na razie czytam na jej temat oraz śledzę różne przepisy, gdyż chciałabym by była bardzo zbliżona do oryginału :). Na pewno ją opublikuję na swoim blogu, więc zapraszam już teraz :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *