Tradycyjny barszcz ukraiński

Tradycyjny barszcz ukraiński

Składniki na 6 porcji:
400 – 500 g żeberek wieprzowych
ćwiartka średniej białej kapusty
2 podłużne buraki średniej wielkości
cebula
2 średnie ziemniaki
2 ząbki czosnku
1/2 puszki krojonych pomidorów lub w sezonie 2 duże dojrzałe pomidory
duża marchewka
szklanka białej ugotowanej fasoli, może też być z puszki
olej
czarny mielony pieprz
łyżka octu z białego wina
szczypta cukru
sól
kwaśna śmietana
koperek do przybrania – opcjonalnie

Przygotowanie:
Żeberka zalej litrem wody, dodaj sól i gotuj, aż całkiem zmiękną.
Kapustę poszatkuj.
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę.
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
Marchew i buraki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Ugotowane żeberka wyjmij z wywaru, przestudź, obierz mięso i pokrój je na mniejsze kawałki.
W rondlu lub na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę, zeszklij.
Dodaj starte warzywa i duś do czasu, aż zmiękną.
Dodaj do rondla pomidory i duś razem jeszcze 10 minut.
W tym czasie do wywaru dodaj czosnek, kapustę i ziemniaki.
Gotuj, aż warzywa zmiękną i dołóż warzywa z rondla oraz fasolę.
Uwaga! Jeśli używasz fasoli z puszki bardzo dokładnie ją opłucz na sicie.
Dopraw octem, pieprzem, solą i cukrem.
Gotuj jeszcze 5 minut.
Rozlewaj na talerze.
Podawaj posypaną świeżym koperkiem, z kleksem kwaśnej śmietany. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *