Tradycyjna zupa z grzybów leśnych

Tradycyjna zupa z grzybów leśnych

Tradycyjna zupa z grzybów leśnych

Składniki dla 2 osób:
200 g grzybów leśnych, u nas podgrzybki
1 duże skrzydełko z kurczaka lub 2 małe
marchewka
pietruszka
kawałek selera
kawałek białej części pora
średnia cebula
5 ziaren czarnego pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
2 suszone owoce jałowca
1 liść laurowy
2 łyżki sosu sojowego, ewentualnie maggi w płynie
masło klarowane lub smalec gęsi
gałązka świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego
pieprz mielony
sól – opcjonalnie
kilka gałązek natki pietruszki
garść (kobieca) niezbyt grubego makaronu
4 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie:
Zagotuj ½ litra wody, wrzuć skrzydełko, obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz pora.
Dodaj liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, owoce jałowca oraz sos sojowy.
Gotuj do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
W międzyczasie oczyść grzyby i pokrój je na niewielkie kawałki.
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
W rondelku lub na patelni rozgrzej smalec i wrzuć grzyby i cebulę.
Przesmażaj często mieszając, aż grzyby będą miękkie, a cebulka zeszklona.
Wyjmij z garnka skrzydełko i warzywa, a wrzuć grzyby z cebulą.
½ marchewki pokrój w plasterki,
Do zupy dodaj makaron, gałązkę rozmarynu i plastry marchewki.
Gotuj, aż makaron będzie gotowy.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Zupę dopraw pieprzem świeżo zmielonym, ewentualnie odrobiną soli.
Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze. Smacznego :).

Tradycyjna zupa z grzybów leśnych
Tradycyjna zupa z grzybów leśnych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *