Tradycyjna zupa szczawiowa

Tradycyjna zupa szczawiowa podana z jajkiem

Tradycyjna zupa szczawiowa podana z jajkiem

Tradycyjna zupa szczawiowa podana z jajkiem

Składniki dla 2 osób:
pęczek szczawiu
2 jajka ugotowane na twardo,
0,5 litra bulionu drobiowego, może też być warzywny
2 ząbki czosnku
masło – ilość zależna od szerokości garnka
mała marchewka
sos sojowy
czarny pieprz
2-3 łyżki śmietany, u nas 30 %

Przygotowanie:
Szczaw dokładnie umyj, poobcinaj łodygi i odrzuć.
Liście posiekaj drobno i odłóż do wysuszenia.
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Bulion zagotuj i dodaj marchewkę, gotuj do miękkości.
W drugim rondlu lub na patelni rozgrzej masło i dodaj szczaw.
Często mieszaj i duś do czasu, aż szczaw zmieni kolor.
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę do szczawiu.
Duś razem jeszcze chwilę i przełóż do bulionu.
Dopraw sosem sojowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj śmietanę, zagotuj i rozlewaj do talerzy.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego :).

Tradycyjna zupa szczawiowa
Tradycyjna zupa szczawiowa

Jajko i szczawiowa są nierozłącznymi składnikami tej zupy. Jajo nie tylko idealnie podkreśla smak szczawiowej, ale dodatkowo niweluje szkodliwe dla zdrowia działanie szczawianów. Do tej zupy świetnie pasują również ziemniaki, jeśli je dodasz zupa będzie bardziej sycąca, ale nadal lekka :).
Zupa szczawiowa i w ogóle szczaw kojarzy mi się z dzieciństwem, rósł nieopodal mojego rodzinnego domu przy tak zwanym „rowie”. Często tam chodziłam zrywałam szczaw i pałaszowałam z cukrem. Niekiedy kładłam go na kromkę posmarowaną masłem i posypywałam cukrem. Teraz u mnie by to już nie przeszło, a wtedy smakowało wybornie :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *