Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami

Przepis dedykuję mojej córce :).

Tradycyjna zupa ogórkowa z ziemniakami

Składniki dla 2- 3 osób:
2 duże skrzydełka z kurczaka
2 średnie marchewki ok. 80 g.
2 średnie pietruszki ok. 60 g
kawałek pora ok. 100 g.
kawałek selera ok. 60 g.
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
5-6 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki sosu sojowego
5 średniej wielkości ogórków kiszonych
0,5 szklanki wody z ogórków – opcjonalnie
3 średniej wielkości ząbki czosnku
1/2 małego pęczka koperku
łyżeczka masła klarowanego
3 małe ziemniaki
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki śmietany 30 %

Przygotowanie:
Skrzydełka zalej zimną wodą i zagotuj.
Marchew, pietruszkę, seler obierz, a pora oczyść.
Dodaj do zupy.
Wrzuć również liście laurowe, angielskie ziele i ziarna pieprzu.
Gotuj, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Ziemniaki obierz i pokrój w półplasterki.
Z zupy wyjmij skrzydełka oraz wszystkie warzywa i pozostaw do przestudzenia.
Do wywaru wrzuć ziemniaki i dodaj sos sojowy.
Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Ząbki czosnku obierz.
Koperek posiekaj.

Na patelni lub w małym rondelku rozgrzej masło i wrzuć starte ogórki, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i połowę posiekanego koperku.
Przesmażaj około 10 minut.
Sprawdź, czy ziemniaki są miękkie (nie mogą być rozgotowane) i dodaj ogórki.
W razie potrzeby dokwaś wodą ogórkową.

Skrzydełka obierz ze skóry i kości i dodaj do garnka.
Ugotowaną marchew pokrój w plastry i wrzuć do garnka.
Dopraw mielonym pieprzem i śmietaną.
Wsyp pozostały koperek, zamieszaj zupę i rozlewaj na talerze. Smacznego :). 

Tradycyjna zupa ogórkowa
Tradycyjna zupa ogórkowa

Sandruniu, przepis dedykuję Tobie, ponieważ jako dziecko uwielbiałaś moją ogórkową. Od kiedy nie mieszkamy razem, chyba nigdy Ci jej nie zrobiłam. Teraz będziesz mogła sama ją ugotować dla siebie i dla Łukasza :). 

Kiszone, czy kwaszone?

W moim rodzinnym domu ogórki zawsze się kisiło. Nigdy jako dziecko nie słyszałam określenia – ogórki kwaszone. W ostatnim magazynie Kuchnia przeczytałam artykuł p. Eweliny Hallmann dotyczący kiszenia i kwaszenia. Wynika z niego, iż kisimy tylko kapustę i siano dla zwierząt. Nic więcej. Jeszcze tylko Koreańczycy robią kimchi, a to też rodzaj kiszonki. Wszystko inne natomiast kwasimy. W tym ogórki, buraki, seler, czosnek itd. Podział ten funkcjonuje głównie na potrzeby nauki, jaką jest towaroznawstwo żywności. Uff i całe szczęście, bo to oznacza, że w mowie codziennej spokojnie możemy ogórki kisić :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *