Toskańska zupa z bakłażanem i cukinią

Toskańska zupa z bakłażanem i cukinią

Toskańska zupa z bakłażanem i cukinią

Składniki dla 4 osób:
Mała żółta lub zielona cukinia
1/2 małego bakłażana
1/2 żółtej papryki
1/4 czerwonej papryki
1/2 puszka krojonych pomidorów
2 spore pieczarki
1/2 średniej cebuli
duży ząbek czosnku
papryczka chili lub inna ostra ew. ostra papryka w proszku
płatki chili – opcjonalnie
0,7 l bulionu
szczypta mieszanki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
łyżka lub dwie oleju – zależy od szerokości garnka
łyżka startego parmezanu
kilka listków świeżej bazylii do dekoracji

Przygotowanie:
Bakłażana pokrój w grube plastry, rozłóż na talerzyku i posyp solą. Odstaw na 15 minut.
Paprykę czerwoną i żółtą pokrój w kostkę, natomiast chili drobno posiekaj.
Cukinię pokrój podobnie jak papryki.
Pieczarki obierz lub nie i pokrój tak jak lubisz.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj.
W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebule i zeszklij. Dodaj czosnek, gdy poczujesz jego aromat wrzuć papryki, smaż często mieszając do momentu aż zrobią się miękkawe.
W tym czasie wytrzyj bakłażana z soli za pomocą papierowego ręcznika lub po prostu opłucz pod bieżącą wodą.
Dodaj do rondla cukinię, bakłażana i pieczarki. Przesmażaj przez 5 minut.
Dodaj bulion i przyprawy. Gdy wszystkie warzywa w garnku zmiękną dorzuć 1/2 puszki krojonych pomidorów. Gotuj jeszcze razem około 10 minut.
Zupę podawaj gorącą, udekorowaną bazylią i posypaną parmezanem. Smacznego :).

Toskańska zupa
Toskańska zupa

Ach, Toskania

Uwielbiam te włoskie smaki. Ostatnio wypożyczyłam sobie książkę: „Smakując Toskanię – apetyczna podróż po magicznych włoskich zakątkach” autorstwa Beth Elon. Sporo ciekawych rzeczy dowiedziałam się o bardziej urozmaiconej kuchni Toskanii aniżeli sądziłam. Moja dzisiejsza zupa nie powstała według przepisu z tejże książki, po prostu dopasowałam ją do naszych smaków. Zamierzam jednak z kilku przepisów skorzystać i na pewno podzielę się nimi z Wami naturalnie jeśli okażą się godne polecenia :).
Moim marzeniem jest pozwiedzać Toskanię, jest to moim zdaniem jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. Z racji mojego zawodu urlop mogę planować tylko w okresie wakacyjnym, a to wyklucza wyjazd do państw Europy południowej z racji upałów. Niektórzy kochają gorąc, ja zdecydowanie wolę temperaturę około 25 stopni :).
Zobacz także:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/zupa-z-cukinii/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *