Tajska zupa z pazurem

Tajska zupa z pazurem

Składniki dla 2 – 3 osób:
10 dużych lub średnich krewetek – u nas mrożone
1/2 małego pojedynczego filetu z kurczaka
2 średnie pieczarki
2 cm świeżego imbiru – jeśli nie przepadasz za nim, zmniejsz ilość o połowę
łodyga trawy cytrynowej
średnia cebula
średni pomidor lub 5-6 koktajlowych
łyżka posiekanej świeżej kolendry
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
1/2 l bulionu
2 liście laurowe
3 łyżki soku z limonki
olej roślinny
100 ml mleka kokosowego

Przygotowanie:
Krewetki rozmroź, a jeśli masz świeże to oczyść.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym w rondlu oleju.
Papryczkę chili i oczyszczone pieczarki pokrój w plastry i dodaj do cebuli.
Przesmażaj razem kilka minut.
Imbir obierz i posiekaj dość drobno.
Dodaj do rondla rozgniecioną trawę cytrynową, posiekany imbir, liście laurowe oraz obranego, pozbawionego nasion i pokrojonego w kostkę pomidora.
Duś 5 minut i zalej bulionem.
Dopraw sosem sojowym i rybnym.
Osuszony filet z kurczaka pokrój w kostkę.
Dodaj do zupy, a po 2 minutach dorzuć krewetki.
Gotuj jeszcze 2-3 minuty i dodaj mleko kokosowego.
Wlej sok z limonki, przemieszaj zawartość garnka.
Gorącą zupę rozlewaj na talerze i posyp posiekaną kolendrą. Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *