Tajska zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Tajska zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Tajska zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Składniki dla 2 osób:
średnia cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru trzcinowego
łyżeczka pasty chili lub harissy
łyżeczka startego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej lub łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
1/2 kg dyni hokkaido
1/2 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 puszki mleczka kokosowego
łyżka tajskiego sosu rybnego
sól
pieprz
olej do smażenia

Przygotowanie:
Dynię starannie wyszoruj, przekrój na pół i usuń pestki wraz z miąższem je otaczającym.
Pokrój w paski, a następnie w niewielką kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w średnia kostkę.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Kawałek kłącza imbiru obierz za pomocą łyżeczki i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
W garnku o grubym dnie rozpuść olej roślinny.
Wrzuć cebulę i przesmażaj aż się zeszkli.
Dodaj czosnek i cukier trzcinowy, smaż aż poczujesz zapach czosnku.
Dodaj imbir, pastę z trawy cytrynowej oraz pastę chili lub harissę.
Przesmażaj około 2 minut.
Dodaj dynię i zalej bulionem.
Gotuj do zmięknięcia dyni, około 20 – 30 minut.
Mleczko kokosowe wymieszaj z sosem rybnym.
Lekko przestudź zupę i zblenduj na krem.
Ponownie postaw zupę na ogniu i zagotuj często mieszając.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu udekoruj zieleniną. Smacznego 🙂

Tajska zupa dyniowa
Tajska zupa dyniowa

Dynia

Dynia kojarzy nam się przede wszystkim z miesiącami jesiennymi i pewnie słusznie, bo to właśnie wtedy spożywamy ją najczęściej i smakuje najpyszniej. Pomysłów na zupy dyniowe jest mnóstwo, na słodko, na ostro, z pomarańczami (też zrobię, bo jest pyszna) i tak naprawdę możemy dodawać prawie wszystko :).
Ponieważ my lubimy ostre smaki, to tegoroczny sezon postanowiłam rozpocząć własnie taką pikantną zupką. Obiecuję, że niebawem postaram się podać Wam inne fajne pomysły na dynię :). Myślę, że połączymy ją w najbliższym czasie z rybką, pomysł powoli powstaje w głowie, mam nadzieję że okaże się dobry :).

Zobacz również przepis na pikantną tajską zupę z krewetkami:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/dania-z-ryb-i-owocow-morza/pikantna-zupa-tajska/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *