Szybka grochówka

Szybka grochówka z boczkiem i grzankami z ciabaty

Szybka grochówka z boczkiem i grzankami z ciabaty

Szybka grochówka z boczkiem i grzankami z ciabaty

Składniki dla 2 osób:
125 g łuskanego grochu
650 ml bulionu, u nas tradycyjny rosół
średnia cebula
60 g surowego boczku wędzonego
100 g kiełbasy typu swojska, wiejska
1 średni ziemniak
płaska łyżka suszonego majeranku
2 gałązki świeżego majeranku – opcjonalnie
pieprz świeżo zmielony
łyżka sosu sojowego
1/2 ciabaty
oliwa, u nas oliwa z chili

Przygotowanie:
Boczek pokrój w kostkę (ja kupiłam już pokrojony).
Cebulę pokrój w kostkę.
Do garnka o grubym dnie wrzuć boczek i wytapiaj z niego tłuszcz na bardzo małym ogniu.
Talerz wyściel papierowym ręcznikiem i wyłóż na niego chrupiący boczek.
Na tłuszczu pozostałym z wytapiania boczku przesmażaj cebulę (jeśli jest za mało tłuszczu dodaj odrobinę oleju).
Smaż ja na równie małym ogniu i często mieszaj do momentu, aż zacznie lekko brązowieć.
Wlej gorący bulion i wsyp groch.
Gdy groch zacznie mięknąć dodaj pokrojonego w małą kostkę ziemniaka.
Ciabatę pokrój na kromki i skrop oliwą.
Rozgrzej patelnię grillową i smaż grzanki z obu stron, aż się zrumienią.
Do zupy dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry i suszony majeranek.
Gotuj około minuty.
Gorącą zupę rozlej na talerze i posyp świeżymi listkami majeranku oraz odłożonym chrupiącym boczkiem.
Podawaj z grzankami. Smacznego :).

Szybka grochówka
Szybka grochówka

Troszkę informacji na temat grochu.

Groch żółty, czyli taki którego używamy do grochówki, to po prostu dojrzały suszony groch. Można go kupić w postaci połówek, czyli tak zwany łuskany lub  postaci całego grochu. Polecam gotowanie grochu w bulionie, rosole ponieważ smakuje zdecydowanie lepiej, aniżeli ten gotowany w wodzie z solą. Również groch do dań wigilijny warto ugotować w bulionie warzywnym, a jeszcze bardziej wzbogacimy jego smak dodając zioła, oczywiście koniecznie majeranek, ale lubi też rozmaryn, szałwię i lubczyk. Groch suchy posiada więcej kalorii, aniżeli zielony, ale też zawiera znacznie więcej białka i błonnika. Ważne również jest to, iż ma niski indeks glikemiczny no i fakt że jest sycący. Groch jest niewskazany dla osób, które mają nadwrażliwe żołądki, cierpią na chorobę wrzodową lub na refluks.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *