Staropolska polewka

Staropolska polewka z wątróbką i grzybami leśnymi

Staropolska polewka z wątróbką i grzybami leśnymi

Staropolska polewka z wątróbką i grzybami leśnymi

Składniki dla 2 osób:
0,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
1 spora wątróbka z indyka
2 łyżki suchej, palonej kaszy gryczanej
1/2 szklanki pokrojonych w kostkę grzybów leśnych, u nas mrożone podgrzybki
mała marchewka
plaster z dużego selera korzeniowego
smalec gęsi
2 łyżki kwaśnej śmietany
czarny pieprz

Przygotowanie:
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie półplastry.
Plaster selera pokrój w niewielką kostkę.
Kaszę wsyp na sitko i dokładnie opłucz.
Zagotuj bulion i dodaj warzywa oraz kaszę.
Jeśli użyjesz świeżych grzybów, to najpierw dokładnie je oczyść, a potem pokrój.
Na patelni rozpuść smalec gęsi i przesmaż na nim grzyby.
Pod koniec smażenia posól i solidnie popieprz czarnym świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Dodaj do zupy.
Wątróbkę oczyść z błonek i pokrój na niewielkie kawałki, takie na jeden kęs.
Dodaj do zupy i gotuj nie dłużej niż 3 minuty.
Śmietanę zahartuj 3 łyżkami zupy i wlej do garnka.
Gorącą zupę rozlej na talerze i posyp zieleniną.
Ja użyłam rzeżuchy. Smacznego:).

Staropolska polewka
Staropolska polewka

Kuchnia staropolska

W każdą środę chodzę z moimi dzieciakami z przedszkola do biblioteki. Tam przemiła pani bibliotekarka czyta im wspaniałe książki, a potem dzieciaki wybierają coś dla siebie i również wypożyczają. Ja czynię podobnie. Będąc w ostatnią środę wyszperałam książkę „Zasmakuj w Sienkiewiczu. Remigiusz Rączka gotuje przysmaki z Sienkiewicza”. Bez zastanowienia ją wypożyczyłam. Ten przepis pochodzi właśnie z tej książki. Zmianą z mojej strony jest zastąpienie kaszy jęczmiennej gryczaną, śmietanę kremową zmieniłam na 18 %. No i jeszcze powinna być wątróbka z gęsi, ale ona po prostu w Tychach jest nieosiągalna. Tak czy siak powiem Wam, że zupa wyszła pyszna. Jakby ją określić?. Ciekawa, zaskakująca…warta powtórzenia i na pewno należy ją podać gościom, bo doznanie jest świetne :). My z całą pewnością będziemy ją przyrządzać od czasu do czasu. No i zupa wcale nie jest droga. Grzyby mrożone, w dobrej cenie kupuje w zaprzyjaźnionym osiedlowym sklepiku na ul. Cyganerii, polecam wszystkim Tyszanom :). 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *