Solanka, tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej

Solanka, tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej

Składniki dla 4 osób:
litr bulionu rybnego, w ostateczności może być warzywny
łyżka masła klarowanego
cebula
1/2 kg ryb szlachetnych gatunków (jesiotr, sieja, łosoś)
10 zielonych oliwek – ja użyłam nadziewanych anchois
3 jabłuszka kaparów
4 nie zbyt duże ogórki kiszone
1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
100 ml śmietany
łyżka soku z cytryny
pomidor

Przygotowanie:
Ugotuj bulion rybny, przepis znajdziesz pod recepturą na solankę.
Do bulionu włóż ryby i gotuj około 10 minut.
Po tym czasie wyjmij, pokrój na małe kawałki, takie na raz do buzi 🙂 i odłóż na bok.
Cebulę obierz i pokrój w półpiórka.
Ogórki i pomidora obierz ze skórki.
Ogórki pokrój w cienkie plasterki, a pomidora w kostkę.
Oliwki i jabłuszka kaparów pokrój również w cienkie plasterki.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło klarowane, ewentualnie olej i wrzuć cebulę.
Przesmażaj do lekkiego zrumienienia i dodaj pomidora, sok z ogórków, ogórki, oliwki, kapary i łyżkę soku z cytryny.
Duś około 10 minut często mieszając.
Wlej bulion rybny.
Gotuj razem kilka minut, dodaj kawałki ryby.
Dopraw zupę pieprzem i ewentualnie solą, wlej śmietanę i podawaj zupę.
 Smacznego :).

Przepis na bulion, który podaję niżej powstał przy innej okazji. Możesz do przygotowania go użyć innej ryby.

Solanka
Solanka

Bulion rybny z karpia podany z grzankami

Składniki dla 4 osób:
2 marchewki
2 pietruszki
spora cebula
kawałek pora
kawałek selera
karp około 1,5 kg
liść laurowy
sos sojowy
łyżka soku z cytryny
szczypta cukru
szczypta kurkumy
2 bułki dobrej jakości
oliwa (u nas oliwa w sprayu z chili)

Przygotowanie:
Włoszczyznę oczyść, obierz i zalej litrem wody, może być mineralna.
Cebulę opal nad palnikiem i dodaj do garnka.
Gotuj do miękkości.
Karpia oskrob, oczyść i odetnij łeb, płetwy i ogon wraz z kawałkiem mięsa ryby.
Łeb pozbaw oczu.
Do wywaru warzywnego dodaj ogon, płetwy i łeb ryby.
Dorzuć liść laurowy, dwie łyżki sosu sojowego i dwa angielskie ziela.
Gotuj wszystko około 40/5o minut.
Bułki pokrój na średniej wielkości kawałki i rozłóż na blasze do pieczenia.
Spryskaj oliwą i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni do zrumienienia.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z wywaru warzywa i rybę.
Bulion przecedź przez sito.
Kawałki mięsa przy ogonie obierz starannie z ości i skóry.
Mięso przełóż do bulionu.
Dopraw cytryną, cukrem i kurkumą.
Gorący bulion rozlewaj na talerze.
Podawaj z chrupiącymi grzankami. Smacznego :).

2 thoughts on “Solanka, tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *