Słodko pikantny kapuśniak z salami

Słodko pikantny kapuśniak z salami i lutenicą

Słodko pikantny kapuśniak z salami i lutenicą

Składniki dla 4 osób
mała porcja rosołowa z kurczaka również  skóry (dla tych, którzy unikają zbędnych kalorii, pozostali ze skórą 🙂 ).
3 średnie marchewki
spora pietruszka
10 cm pora
spory kawałek selera
płaska łyżeczka suszonego lubczyku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
8 ziaren pieprzu czarnego
niepełna łyżka ciemnego sosu sojowego
kostka warzywna (można pominąć i tylko posolić do smaku)
1/4 małej główki kapusty
średnia papryczka chili lub inna pikantna (może być też suszona)
1/2 łyżeczki pikantnej adżiki lub pasty sambal oelek
2 łyżki łagodnej lutenicy lub ajwaru również łagodnego
spora szczypta mielonego kminku

Przygotowanie:
Włoszczyznę obierz, umyj i wrzuć do garnka w całości.
Dodaj porcję rosołową z kurczaka i zalej litrem wody.
Dorzuć liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.
Gotuj około godziny.
Dodaj lubczyk, sos sojowy i kostkę warzywną.
Warzywa i porcję rosołową wyjmuj z gara, marchew pokrój w plastry, pod koniec gotowania możesz dodać do zupy.

Kapustę posiekaj, a papryczkę drobno pokrój i dodaj do bulionu.
Salami pokrój w paseczki, dorzuć do gara.

Przypraw kminkiem adżiką i lutenicą, możesz dołożyć marchew.
Podawaj gorącą. Smacznego 🙂

Słodko pikantny kapuśniak
Słodko pikantny kapuśniak

Zobacz również przepis na kapuśniak z grzybami:
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/kapusniak-z-bialej-kapusty/

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *