Słodko ostra zupa kokosowa z krewetkami

Słodko ostra zupa kokosowa z krewetkami

Słodko ostra zupa kokosowa z krewetkami :).

Składniki dla pięciu osób:
0,75 litra wody
pół litra mleka kokosowego
dwa liście kaffiru
pół łyżeczki pasty trawy cytrynowej lub jedna zgnieciona łodyga trawy cytrynowej
20 tygrysich krewetek
jedna lub dwie papryczki chili w zależności od preferencji osobistych
1 dojrzały średniej wielkości pomidor
kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
opakowanie makaronu vermicelli ryżowego
70 g pokrojonych w zapałkę pędów bambusa
sól
płatki chili – opcjonalnie
 
Przygotowanie:
Jeżeli masz krewetki mrożone, to je rozmroź, natomiast jeśli masz surowe, to dokładnie je oczyść.
Makaron przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Do garnka wlej mleko kokosowe oraz wodę.
Doprowadź do wrzenia.
Posiekaj drobno papryczki czyli.
Obierz pomidora i pokój w małą kostkę.
Imbir obierz i pokrój w zapałkę.
Pomidor, imbir oraz papryczkę chili wrzuć do garnka.
Dodaj sos sojowy oraz rybny.
Dorzuć liście kaffiru oraz trawę cytrynową.
Gotuj 15 minut.
Dopraw solą.
Wrzuć pędy bambusa, krewetki oraz makaron (jeśli masz surowe krewetki, to wrzuć je 5 minut wcześniej).
Gotuj chwilę, by zupa była gorąca.
Rozlewaj na talerze lub do miseczek.
Podaj dodatkowo płatki chili dla chętnych. Smacznego :).

Kuchnia azjatycka obok włoskiej należy do moich ulubionych. Można wyczarować przeróżne dania, które są zawsze świetnie przyprawione i aromatyczne. Tajowie zaczynają dzień od zupy z makaronem i tak naprawdę jest to jedyny posiłek do którego używają pałeczek. W ciągu dnia najczęściej potem jedzą ryż, ale robią to już rękoma. Natomiast inne dania, które spożywają jedzone są za pomocą widelca i łyżki. Podstawą tajskiego żywienia jest ryż aczkolwiek bogactwo makaronów jest również imponujące. Roczne spożycie ryżu w Tajlandii wynosi 158 kg na osobę. Natomiast w Chinach prawie do wszystkich posiłków używa się pałeczek, a do jedzenia zupy łyżek lub miseczek. Zakazane jest używanie przy stole noża, wszystko kroi się w trakcie przygotowywania posiłków. Chińskie dania są harmonijne, wyrafinowane i bardzo kolorowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *