Słodko kwaśna zupa orientalna z shitake i pak choi

Słodko kwaśna zupa orientalna z shitake i pak choi

Słodko kwaśna zupa orientalna
Słodko kwaśna zupa orientalna

Składniki dla 2 osób:
pół małej piersi z kurczaka
2 łyżki jasnego sosu sojowego
łyżeczka sosu rybnego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
łyżeczka cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki płatków chili
1/4 łyżeczki imbiru w proszku (zapomnieliśmy kupić kłącze, jeśli masz, to zetrzyj na tarce ok. 1 cm)
łyżeczka pasty z trawy cytrynowej
mała marchewka
mała pietruszka
6 cm pora
kawałek selera
1/2 małej cebuli czerwonej
ząbek czosnku przepołowiony
50 g pędów  bambusa
2 łyżki kiełków fasoli mung
kapusta pak choi
3 suszone grzyby shitake
makaron ryżowy
masło klarowane
sól

Przygotowanie:
Grzyby shitake zalej małą ilością wrzątku i zostaw do namoczenia na kilka minut. Filet pokrój w krótkie paseczki, dodaj łyżkę sosu sojowego i mieszaj aż się wchłonie, posól. Smaż na mocno rozgrzanej patelni na maśle klarowanym ok. 5 minut. Marchewkę, pietruszkę, seler i pora pokrój w zapałki, a cebulę w kliny. Do rondla wlej 0,6 litra wody, dodaj pokrojone warzywa, pokrojone w paski grzyby wraz z wodą w której się moczyły,  pędy bambusa, kurczaka i wszystkie przyprawy. Po 20 minutach dodaj białe części pokrojonej kapusty pak choi i gotuj 5 minut. Teraz dorzuć liście kapusty oraz kiełki fasoli mung i pokruszony makaron ryżowy. Gotuj do momentu aż makaron i kapusta będą miękkie. Słodko kwaśna zupa orientalna z shitake i pak choi jest gotowa. Smacznego :).

Słodko kwaśna zupa orientalna
Słodko kwaśna zupa orientalna

Rosół

Zupa dzisiejsza to rodzaj  rosołu z dodatkiem kapusty pak choi. Można ją nazwać chińskim rosołem, zupą tajską bądź rosołem orientalnym. Nazw jest równie dużo co teorii na temat tego, kto jako pierwszy ugotował tę zupę. Orientalny rosół wspaniale rozgrzewa dlatego świetnie się sprawdza jesienią i zimą z dodatkiem kurczaka tak jak w naszym przepisie albo z kaczką, indykiem lub na resztkach pieczonego drobiu. Zupę podajemy z makaronem sojowym, ryżowym albo chińskim, natomiast w wersji wykwintnej z pierożkami i myślę że niebawem zrobimy zupę orientalną właśnie z pierożkami :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *