Serbska czorba, danie z fasolką i kiszoną kapustą

Serbska czorba, danie z fasolką i kiszoną kapustą

Serbska czorba, danie z fasolką i kiszoną kapustą

Składniki na 2 porcje:
1/2 czerwonej cebuli
1/2 małej marchewki
1/2 małej pietruszki
70 g suchej białej fasolki lub z połowy puszki
łyżeczka masła klarowanego
liść laurowy
1/2 l bulionu drobiowego
70 – 80 g kiszonej kapusty
średni pomidor
średni ziemniak
50 g pikantnej kiełbasy pokrojonej w plasterki u nas kiełbasa pepperoni
kilka gałązek natki pietruszki
gałązka lubczyku
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jeśli użyjesz suchej fasolki namocz ją na noc.
Fasolkę gotuj w bulionie. Gdy zmięknie rozpuść na patelni łyżeczkę i zeszklij posiekaną cebulę.
Marchew i pietruszkę obierz i potnij w cienkie plastry. Dodaj do cebulki i smaż 5 -6 minut. Dodaj do fasoli. Ziemniaka umyj, obierz i pokrój w kostkę lub półplastry. Pomidora sparz i obierz ze skóry i pokrój w niewielką kostkę, możesz usunąć gniazda nasienne. Kapustę kiszoną wypłucz i pokrój drobniej.
Jeśli warzywa w zupie są miękkie dodaj ziemniaka, pomidora, kapustę i kiełbasę. Gotuj jeszcze 10 -15 minut. Natkę pietruszki i gałązkę lubczyku drobno posiekaj.
Gorącą zupę nalewaj do talerzy i posyp zieleniną. Smacznego 🙂

Serbska czorba
Serbska czorba

Czorby nie robiłam już dawno, zwyczajnie o niej zapomniałam. Jest to bardzo smaczna zupa i pomimo, że jest konkretna, to wcale nie ma dużo kalorii. Przypomniałam sobie o tej zupie kartkując jakieś czasopismo. Sprawdziłam w internecie co ciekawego piszą na temat tej zupy, jednak zbyt wielu informacji nie znalazłam. Przewertowałam też przepisy na tę zupę na kilku blogach no i przypomniałam sobie jak ja tę zupkę robiłam. I tak oto powstała moja serbska czorba. Mam nadzieję, że teraz jak mam ją na blogu nie będę o niej zapominać.

strączki

W kuchni południowej części Europy bardzo często wykorzystuje się fasolkę i to zarówno ziarnistą jak i szparagową. Zresztą nie tylko fasolkę, ale wszystkie rośliny strączkowe. W Polsce po fasolkę znacznie rzadziej sięgamy, a soczewica, czy cieciorka nadal są bardzo mało popularne. My uwielbiamy te warzywa zwłaszcza w zupach. Tak w ogóle, to uwielbiamy zupy i robimy je niemal każdego dnia :).
Zapraszam też po przepis na zupę z soczewicy :).
http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/lekka-zupa-paprykowa/

http://www.wielosmaki.pl/przepisy/zupy/pikantna-zupa-z-chorizo/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *