Salmorejo

Salmorejo, czyli hiszpański chłodnik

Salmorejo, czyli hiszpański chłodnik

Składniki dla 2 osób:
4 średniej wielkości dojrzałe pomidory
2-3 ząbki czosnku, ja dałam oczywiście 3
50 – 60 g chleba, ja dałam owsiany, ale w tradycyjnym przepisie jest pszenny
40 ml oliwy + do podania na stół
niewielka gałązka rozmarynu, chyba że chcesz większego aromatu tego zioła, to daj więcej, pamiętaj jednak, że dominować ma pomidor 🙂
2 plasterki szynki serrano
jajko ugotowane na twardo
sól i pieprz 

Przygotowanie:
Chleb pokrój w dużą kostkę, włóż do miseczki i zalej wodą.
Pomidor obierz ze skórki przeznaczoną do tego celu obieraczką lub sparz wrzątkiem, po 20 sekundach przelej bardzo zimną wodą i małym, ostrym nożykiem ściągnij skórę.
Pomidory pokrój w grubą kostkę i przełóż do kielicha blendera.
Czosnek obierz i posiekaj lub przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów.
Igiełki rozmarynu oderwij od gałązki, posiekaj i również dodaj do pomidorów.
Dorzuć też chleb, nie wyciskaj go z wody.
Całość dokładnie zblenduj i dopraw solą i solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu.
Wstaw do lodówki na minimum 1-2 godziny.
Przed podaniem udekoruj szynką i jajkiem.
Szynkę i jajko możesz też posiekać i wrzucić do chłodnika.
Przed jedzeniem skrop zupę dodatkową porcją oliwy. Smacznego :).

 

Salmorejo
Salmorejo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *