Rybna zupa z limandą i warzywami

Rybna zupa z limandą i warzywami

Składniki dla 3-4 osób:
200 g limandy lub innej ryby
średnia marchewka
mała pietruszka
4 cm pora
kawałeczek selera
średnia szalotka
2ząbki czosnku
łyżeczka drobno posiekanego imbiru
średni pomidor
masło klarowane
łyżka sosu sojowego ciemnego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
czubata łyżka łagodnego ajwaru
1/2 kostki warzywnej

Przygotowanie:
Marchewkę, pietruszkę, seler oraz pora obierz i pokrój tak jak lubisz. Szalotkę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w półplastry i zeszklij na rozgrzanym maśle klarowanym, pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek wydzieli aromat dodaj pozostałe warzywa, poza pomidorem i smaż 5-7 minut. Dodaj litr wody i gotuj do miękkości warzyw. Wrzuć wszystkie przyprawy. Pomidora sparz i obierz ze skóry, pokrój w plastry i dodaj do zupy razem z rybą pokrojoną w niewielkie kawałki. gotuj 2-3 minuty. Na talerzu udekoruj zieleninką. Smacznego :).

Rybna zupa
Rybna zupa

Nie jest to tradycyjna zupa rybna, którą przyrządza się na bulionie rybnym ugotowanym na łbie, ościach i mięsie ryby. Dzisiejsza nasza zupa jest delikatna w smaku i łagodna 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *