Rosół z kury z suszonymi grzybami leśnymi

Rosół z kury z suszonymi grzybami leśnymi

Rosół z kury z suszonymi grzybami leśnymi

Składniki dla 6-7 osób
8 skrzydełek z kury
3 duże marchewki
2 pietruszki
1/2 małego selera
10 cm pora
5 liści laurowych
6 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
garść suszonych grzybów leśnych
łyżka ciemnego sosu sojowego
kostka bulionu z kury
płaska łyżeczka „jarzynki”
pieprz do smaku
natka pietruszki

Przygotowanie:
Skrzydełka umyj, wrzuć do gara i zalej 3 litrami wody. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Gotuj około 1,5 godziny. Teraz dorzuć warzywa i grzyby. Gotuj kolejną godzinę. Dodaj pozostałe przyprawy, skosztuj i w razie potrzeby dosmacz. Gotuj 0,5 godziny. Podaj z ulubionym makaronem,  pierożkami lub uszkami z grzybami, posyp posiekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego 🙂

Rosół z kury
Rosół z kury

Ile domów tyle sposobów na rosół. W naszym domu rosół za każdym razem jest trochę inny i  myślę że u Was również nigdy nie jest dokładnie taki sam. Zależy jakie dajemy mięso, warzywa i przyprawy. Najczęściej gotujemy rosół z kilku rodzajów mięsa, ten dzisiejszy stanowi wyjątek. Ale bez względu na to z czego przygotowujemy tę królewską zupę zawsze należy pamiętać, żeby gotować go minimum 2,5 – 3 godziny oraz żeby tylko lekko mrugał na ogniu. 

Zobacz również propozycje na podanie rosołu:
http://www.wielosmaki.pl/inne/z-milosci-do-rosolu/

2 thoughts on “Rosół z kury z suszonymi grzybami leśnymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *